Koblic: Energetická burza zahájí druhý, třetí týden v červenci

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 21. června (ČTK) - Energetická burza Praha by měla zahájit obchodování s elektřinou zřejmě ve druhém nebo třetím týdnu v červenci. Předpokládané datum startu by mělo být oznámeno v příštím týdnu. Obchodovat by mělo kolem 20 nejvýznamnějších obchodníků s elektřinou pohybujících se na českém a evropském trhu, kteří se v současné době účastní testování. V rozhovoru to řekl předseda burzovní komory energetické burzy Petr Koblic.

Již první obchodní den tak budou známé ceny elektřiny na příští období. Cena elektřiny přitom v posledních letech prudce roste a podle odborníků tomu tak může být i nadále. Například slovenská velkoobchodní cena elektřiny na příští rok stoupla na 62 eur za megawatthodinu, což bylo podle analytiků o 41 procent nad současnou velkoobchodní cenou elektřiny v ČR. "Nemyslím si, že cena velkoobchodní elektřiny na příští rok v ČR vzroste až na úroveň na Slovensku," odhadoval.

Významnou funkci na trhu bude mít ČEZ, dominantní domácí výrobce elektřiny, který bude takzvaným tvůrcem trhu, jenž neustále stanovuje prodejní a nákupní cenu. Toho, že by ČEZ byl schopen ovlivňovat cenu podle své potřeby, se ale Koblic neobává. "Významný hráč domácí výroby může nakonec mít minoritní pozici v objemech obchodů. Skutečně nějaká možnost ovlivňování ceny prakticky nehrozí," poukázal s tím, že vedle ČEZ by měly ceny kótovat nejméně další dvě významné evropské firmy z energetického sektoru. Jedním z důvodů vzniku nového trhu byla i kritika dosavadních prodejních aukcí elektřiny organizovaných ČEZ.

Energetická burza Praha chce hrát na trhu s elektřinou viditelnou roli. "Nezakládáme burzu s tím, aby živořila, my chceme nepochybně získat velkou sílu na českém trhu," zdůraznil. Jak upozornil, tato nová burza se obchodní nabídkou a zázemím včetně vypořádání zařadí na úroveň předních evropských energetických burz European Energy Exchange, Nordpool nebo Powernext.

Vybudování nového trhu tohoto rozsahu za zhruba půl roku nemá podle Koblice v burzovnictví ani energetice obdobu. "Když jsme mluvili s energetickými hráči na začátku roku, tak to považovali za vtip, že budeme obchodovat v polovině roku," uzavřel.

Cílem nové burzy je zejména průhlednější obchodování s elektřinou i transparentnější cenotvorba. Nový trh bude nabízet obchodování s elektřinou v podobě termínových derivátů. Na energetických burzách je obvyklé, že objem obchodů násobně převyšuje výrobu elektřiny v dané zemi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK