V Dolnoslezském vojvodství platí zákaz převozu drůbeže z Česka

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Varšava 21. června (zpravodajka ČTK) - Přes všechny česko-polské hraniční přechody v Dolnoslezském vojvodství platí zákaz převozu živé drůbeže z České republiky. Důvodem je výskyt viru ptačí chřipky H5N1, který je nebezpečný i člověku, v chovu krocanů v Tisové na Orlickoústecku.

V regionu, jehož centrem je Vratislav, krizová centra nyní informují chovatele, jak nakládat s drůbeží v situaci, kdy hrozí výskyt ptačí chřipky. Orlickoústecko přes hranice sousedí s Polskem.

Podle tiskové zprávy dolnoslezského vojvody Krzysztofa Grzelczyka se centrální krizový štáb obrátil na okresní správy s prosbou o zvýšení pozornosti při sledování příznaků chřipky, která se objevuje u lidí, a to zejména u těch, kteří se vracejí z Česka.

Zákaz byl podle hlavního veterináře Dolnoslezského vojvodství Zbigniewa Sucheckého zaveden na základě informace z Evropské komise o výskytu ohniska viru vysoce nebezpečné ptačí chřipky HRN1 na území České republiky.

Ze stejného důvodu byly na česko-polských hranicích zastaveny již dvě zásilky živé drůbeže, které měly být vyvezeny do Polska. Zásilky se vrátily do České republiky.

Rovněž Rusko dnes oznámilo, že v nejbližších dnech omezí dovoz drůbeží produkce z České republiky. Podle agentury ITAR-TASS o tom informovala ruská agentura pro dohled na zemědělstvím Rosselchoznadzor.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK