Akcie v západní Evropě kvůli obavám z růstu sazeb oslabily

21.06.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 21. června (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě dnes klesaly a největší vliv na kurzy měly obavy z růstu úroků. Dolů tak zamířily akcie bank, realitních firem a dalších podniků, které citlivě reagují na změnu ceny peněz. Na pokles cen měl ale vliv i růst nákladů na zajištění proti úpadku.

Panevropský index FTSEurofirst 300 klesl skoro o celé procento a uzavřel na 1604,18 bodu. Asi za čtvrtinou ztrát se skrýval pokles akcií finančních titulů.

Úvěrové trhy jsou nyní obezřetné kvůli problémům dvou hedgeových fondů, které spravuje banka Bear Stearns. Fondy špatně odhadly situaci na hypotečním trhu a zaznamenaly značné ztráty. Některé banky z Wall Streetu pak z fondů vystoupily a Merrill Lynch si z nich vzal majetek za více než 800 milionů dolarů jako zástavu.

"Cena úvěrů pro firmy půjde vzhůru, je to ale součástí procesu, jak udržet na trhu financování disciplinu a spravedlivé podmínky," podotkl šéf výzkumu v investiční společnosti Rensburg Sheppards Investment Management Andrew Bell.

Zhruba čtyřletý růst akciových trhů do určité míry podporuje aktivita na trhu fúzí a akvizic a pokud se někde dostaví problémy, trh obvykle zpozorní. Analytici podotýkají, že když cena peněz klesne příliš nízko, je častější i výskyt rizikových transakcí.

Obavy z dalšího růstu úroků škodí akciím už několik týdnů a podle expertů se na tom nic nezmění ani v nejbližší době. Jako pravděpodobné se zdá, že akcie setrvají kolem současných hodnot, ovšem s prudšími výkyvy na obě strany.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (Xetra DAX) 7964,71 bodu (-1,55 pct),

Londýn (FTSE 100) 6596,00 (-0,80 pct),

Paříž (CAC 40) 6029,79 (-1,04 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 4488,66 (-1,25 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1604,18 (-0,99 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK