Zakázky na MF prověřuje Transparency International

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Organizace Transparency International (TIC) začala prošetřovat údajné preferenční chování referentů ministerstva financí, kteří opakovaně udělili zakázky na odstraňování starých ekologických škod stejným firmám. Ukazují to dokumenty, které získal list Czech Business Weekly (CBW). Ministerstvo financí prostřednictvím mluvčí Veroniky Hovorkové proces přidělování zakázek obhajuje.

TIC kritizuje, že některé firmy nebo osoby zakládají dceřiné společnosti, aby se mohly účastnit více zakázek. Údajně nejasné transakce nepřesahovaly hodnotu dvou milionů korun, takže ani nemusely projít výběrovým řízením, které by v podobné situaci bylo nutné.

"Přestože se kontroverzní jednání týká veřejných zakázek malého rozsahu, i s těmi by se mělo zacházet transparentně," řekl projektový manažer Michal Štička z TIC.

Transparency International na jednání úředníků upozornil zdroj z ministerstva, který si však nepřeje zveřejnit své jméno kvůli obavám ze ztráty zaměstnání. Zakázky se týkaly řady činností, od kontroly znečištění a provádění analýzy rizika až po dohled.

TIC si například všimla, že určité firmy se specializací na jeden obor zakládají dceřiné společnosti, u nichž deklarují jinou specializaci. Tímto způsobem se titíž lidé dostanou k zakázkám, k nimž by jinak neměli přístup, píše CBW.

Zakázkami na odstraňováním ekologických škod se dříve zabýval Fond národního majetku, který už dnes ale neexistuje. Od loňského ledna je tato činnost v kompetenci ministerstva financí. Mluvčí úřadu Hovorková tvrdí, že zakázky jsou přidělovány běžným způsobem a že ani audit neshledal žádné pochybení. Nic podezřelého údajně nenašel ani Nejvyšší kontrolní úřad.

CBW upozorňuje, že minimálně dva ministerští úředníci přidělovali zakázky stejným firmám. Například společnost Interprojekt Odpady získala pět zakázek za 944.000 Kč díky rozhodnutí jednoho z úředníků, o nichž se hovoří v dokumentech. Podobně společnost Earth Tech CZ získala pět zakázek za 6,8 milionu Kč a ve čtyřech případech rozhodli opět stejní úředníci.

CBW upozorňuje také na firmu Ekosystem, která se jako jediná ze zmíněných CBW ozvala s komentářem. "Od roku 1996 se naše společnost zúčastnila více než 30 veřejných soutěží. Všechny byly v souladu se zákonem o veřejných zakázkách a dalšími interními předpisy ministerstva financí," sdělil právní zástupce Jaroslav Čermák. Preferenční zacházení ale nepociťuje.

TIC má obavy také z propojení určitých firem a lidí. V této souvislosti hovoří o společnosti Wastech, jejíž šéf Lubomír Umanec je i jediným členem vedení firmy Foreco Investments. Obě firmy dostaly 16 zakázek za 12 milionů korun. Podobně spojovacím článkem mezi podniky Ekonord a Aquatest je Jiří Jelínek. Tyto dvě firmy získaly dvě zakázky za 3,74 milionu Kč.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK