Ceny aut v Česku přesáhly evropský průměr

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Ceny nových aut v Česku na konci prvního čtvrtletí poprvé přesáhly evropský průměr. Nové vozy se v tuzemsku prodávají o jedno procento dráž než v zemích eurozóny. Levněji lze nyní auto pořídit v Polsku, Německu, Francii nebo Itálii. Vyplývá to ze statistiky RoadtoData zveřejněné na internetu.

Během posledního roku se ceny na českém trhu téměř nezměnily, když zaznamenaly růst o 0,2 procenta. Na konci roku 2006 byly ceny v Česku na úrovni evropského průměru. V celé Evropě vzrostly ceny meziročně o 1,2 procenta.

Nejvyšší nárůst cen zaznamenalo v posledních 12 měsících Maďarsko, kde auta podražila o 5,5 procenta. Důvodem bylo především oslabování forintu vůči euru. Ceny jsou nyní v Maďarsku na stejné úrovni jako v Česku.

Nejlevnější auta jsou ve Švýcarsku, kde ceny dosahují 87 procent průměru eurozóny, následuje Řecko s cenami na úrovni 92 procent a Itálie se sedmi procenty pod průměrem. Nejdražší je kvůli vysokému zdanění Dánsko s cenami 93 procent nad průměrem, následují Norsko a Irsko s cenami 60 respektive 28 procent nad eurozónou.

Prodej nových aut v tuzemsku letos po několika letech stagnace začal růst. Odbyt nových osobních aut v prvním pololetí vzrostl o šest procent na 67.560 vozů. Ve stejném období prodali domácí výrobci a dovozci 28.042 lehkých užitkových aut, což je o pětinu více než loni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK