Zemědělci díky příznivému počasí očekávají dobrou sklizeň

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Přestože letošní sklizeň obilovin a dalších zemědělských plodin ještě zdaleka není u konce a v jednotlivých regionech pokračuje rozdílně podle místních klimatických podmínek, již nyní lze usuzovat, že výnosy budou vyšší než loni. Suché jaro obilovinám tolik neuškodilo a nynější horka pomáhají rostlinám rychle dozrávat. Zemědělci oslovení ČTK tak očekávají, že letošní kvalita i celkové výnosy budou uspokojivé.

"Sklizeň bude slušná, nad průměrem loňského roku," řekl předseda plzeňské agrární komory Jaroslav Šíma. "Jarní sucho nás výrazně nepoškodilo, pršet začalo doslova za pět minut dvanáct," uvedl agronom Jan Bříza z Chebska.

O vyšší sklizni hovoří také Český statistický úřad. Z jeho prvních odhadů vyplývá, že proti loňskému roku by měla sklizeň základních obilovin vzrůst o 5,8 procenta na 6,102 milionu tun. Úrodu řepky statistici předpokládají v objemu 983.000 tun, což je v porovnání s rokem 2006 zvýšení o 11,7 procenta.

První kombajny letos vyjely kvůli teplému počasí do polí většinou o dva až tři týdny dříve. Zemědělské podniky v současnosti již převážně dokončují sklizeň ozimého ječmene, výnosy jsou proti loňsku ve všech regionech vyšší. Například na Zlínsku sklidili farmáři z hektaru průměrně 5,06 tuny, loni to bylo 3,9 tuny. "Letos je začátek žní minimálně o 14 dní urychlený a co se týká ozimých ječmenů, začaly se sklízet už 11. června, to si za dobu svého působení nepamatuji," řekl předseda ostravské agrární komory František Mariánek.

V ostatních regionech je situace podobná. Nyní zemědělci sklízejí hlavně řepku, v některých oblastech již technika vyjela také do porostů ozimé pšenice či jarního ječmene. Pokud počasí vydrží, mohlo by být sklizeno do půlky srpna.

Podle ředitele zlínské zemědělské agentury Františka Fojtíka ale může kvalitu obilí, které ještě čeká na pokosení, negativně ovlivnit počasí, hlavně případné dlouhotrvající deště. Farmáři proto v plné míře využívají současného příznivého počasí k urychlení žňových prací.

Z ankety ČTK rovněž vyplývá, že zemědělci by letos mohli být spokojeni i s cenami. Ceny nabízené za obilí jsou podle předsedy Zemědělského svazu Miroslava Jirovského výrazně vyšší než loni a například u potravinářské pšenice jdou i přes 4000 korun za tunu. U krmného obilí se pohybují kolem 3600 korun za tunu.

"Zemědělcům by to pomohlo splatit část starých dluhů, které si vzali na osivo, na prostředky na ochranu rostlin i na techniku," řekl Šíma.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK