ČMKOS: Zaměstnavatelé ve vedrech dodržují pracovní podmínky

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Podniky se při nynějších tropických vedrech chovají vesměs ke svým zaměstnancům lidsky a udržují pracovní podmínky ve snesitelných mezích. Podle možností se snaží zkracovat pracovní dobu či zajistit větší dodávky vody a jiných nápojů. Informovali o tom odboráři. Zaměstnavatelé prý s nimi spolupracují a na extrémní situaci reagují adekvátně.

"Českomoravská konfederace odborových svazů nemá poznatky o tom, že by zaměstnavatelé zásadním způsobem své povinnosti ve vztahu k pracovním podmínkám v souvislosti s extrémně vysokými teplotami na pracovištích nedodržovali," sdělil vedoucí právního oddělení ČMKOS Vít Samek. Jsou si vědomi, že kdyby došlo v této souvislosti k poškození zdraví, může jim orgán ochrany veřejného zdraví uložit pokutu až tři miliony Kč, dodal.

Teplota na pracovištích by podle zákona neměla překročit 28 stupňů Celsia. Krátkodobě ale může být však překročena v mimořádně teplých dnech, kdy nejvyšší teplota venkovního vzduchu dosáhla hodnoty vyšší než 30± C v budovách s přirozeným větráním. Pokud není zaměstnavatel schopen limity dodržet, jde o překážku na straně zaměstnavatele a neměl by zaměstnancům přidělovat práci. Ve zvláště rizikových profesích musí mít zaměstnanci k dispozici nápoje.

"Dodržujeme všechny zákonné předpisy, které se zabývají úpravou pracovních podmínek," uvedla mluvčí elektrárenské společnosti ČEZ Eva Nováková. Nutné je podle ní rozlišit zaměstnance, kteří svou práci vykonávají v klimatizovaných budovách, a na tu část, která pracuje v neklimatizovaných prostorech či v místech, kde je zvýšená teplota celoročně. "V těchto případech pro zaměstnance zajišťujeme pitný režim. Pracovníci si mohou vybrat z několika druhů nápojů podle své chuti s tím, že jsou to nápoje nealkoholické a s omezeným obsahem cukru," podotkla.

Rekordní teploty nemají na výkonnost ekonomiky výrazný vliv. "Biologický kalendář lidí počítá s tím, že pár dní v roce se aktivita omezí na několik málo činností jako popíjení piva či pojídání zmrzliny. Také pracovní kalendář většiny firem počítá s nižší výkonností v prázdninových měsících," řekl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek.

Horké dny nepochybně znamenají zpomalení tempa mnoha činností, ale pokud nepotrvají extrémně dlouho, bude nižší výkon podle něj ekonomiky bez problému vyrovnán v následujícím období. Vážnější ekonomický problém by přinesly jen výpadky ve fungování infrastruktury, jako dodávkách elektřiny či provozu veřejné dopravy. Úplně klíčová je dodávka elektřiny, která stojí na samém vrcholu pomyslné pyramidy, upozornil Sobíšek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK