ČR požádá EU o uhrazení poloviny nákladů na boj s ptačí chřipkou

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 16. července (zpravodaj ČTK) - Česká republika požádá Evropskou komisi o uhrazení poloviny nákladů na boj s ptačí chřipkou, který svádí na Orlickoústecku. Novinářům to v Bruselu řekl ministr zemědělství Petr Gandalovič. Na uhrazení části nákladů má Česko nárok jako jakákoli jiná země EU a peníze nepochybně dostane. Celkem půjde asi o 15 milionů korun, protože náklady na boj s nákazou Gandalovič odhadl na 25 až 30 milionů korun.

Další pomoc však Češi od unie zřejmě žádat nebudou. Podle ministra zemědělství by se tak stalo jen v případě, že by některá z evropských zemí uzavřela svůj trh pro české drůbeží maso. To se zatím nestalo. Z rozhodnutí komise je zatím zakázán vývoz nezpracovaného drůbežího masa jen z regionu, kde byla nalezena ohniska ptačí chřipky. Zbytku republiky se žádná omezení netýkají.

Gandalovič by dnes rovněž měl své kolegy v Bruselu informovat o současné situaci s ptačí chřipkou v Česku. Na takto vysoké úrovni se zatím nákaza v ČR zatím neřešila, byť Evropská komise situaci v zemi sleduje a podle diplomatického zdroje ČTK je nadmíru spokojena s opatřeními, které v zasažené oblasti platí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK