Akcie na burze klesly na nejnižší hodnotu v červenci

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Akcie na pražské burze nenapodobily teplotu na venkovních teploměrech a vydaly se naopak směrem dolů. Po prodejích zejména akcií společností ČEZ a Telefónica O2 ztratil hlavní index trhu PX 0,7 procenta na 1850,3 bodu, což byla nejnižší hodnota od počátku července. Výsledky ČTK převzala z burzy.

Prodejní pokyny přicházely zejména ze zahraničí a obchodníci je přičítali i dopadům sníženého investičního doporučení pro Českou republiku od investiční banky Morgan Stanley, které bylo zveřejněno na konci minulého týdne.

Akcie energetické skupiny ČEZ, největší emise na trhu, poklesly o 1,98 procenta na 1091 korun. "Jedním z důvodů mohlo být, že Mostecká uhelná se svým zahraničním partnerem má v záměru konkurovat ČEZ ve výrobě elektrické energie," uvedl obchodník firmy Cyrrus Petr Bánovský. V úterý začíná obchodování na nové energetické burze, které naznačí vývoj cen elektřiny.

Akcie operátora Telefónica O2 odepsaly 1,31 procenta na 585,9 koruny. Investoři tak nereagovali na zprávu, že Telefónica O2 získala většinu zakázek, které státní úřady vypsaly na zajištění svých komunikačních potřeb. Tendr měl hodnotu zhruba 1,7 miliardy korun ročně.

V příznivém vývoji naopak pokračovaly akcie textilní firmy Pegas Nonwovens, které vyrostly o dalších 1,29 procenta na 824,5 koruny. Investoři v součtu zobchodovali akcie za 3,85 miliardy korun, což byl za posledních dvanáct měsíců nadprůměrný objem.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 3,849 miliardy Kč

- dluhopisy 0,563 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 3,6 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK