Nova: Strojvůdci hrozí stávkou kvůli vyhlášce MD a Českých drah

16.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 16. července (ČTK) - Ministerstvo dopravy a vedení Českých drah spolu připravily vyhlášku, která zmírňuje podmínky pro řízení vlaků. Informovala o tom televize Nova. Pro méně náročné úkoly by se podle předpisu mohl stát strojvůdcem vyučený člověk od 18 let; dosud musel dosáhnout věku 21 let a mít maturitu. Federace strojvůdců to považuje za ohrožení bezpečnosti dopravy a hrozí i stávkou.

"Když jsme poprvé viděli tyto návrhy, tak pro nás to byl svým způsobem šok," řekl Nově mluvčí Federace strojvůdců Libor Poláček. Snížení věkové hranice pro řízení vlaku podle něj může přinést následky v podobě většího počtu nehod.

Podle Českých drah takové nebezpečí nehrozí. "Naprosto odmítáme, že bychom jakýmkoli způsobem ohrozili bezpečnost železniční dopravy," řekl televizi společnosti Ondřej Kubala. Mladší strojvůdci prý projdou důkladnými psychotesty a budou jezdit jen na posunech.

Strojvůdci ale tvrdí, že posuny často jsou na celostátních tratích a není výjimkou, že strojvůdci-posunovači jezdí i s lidmi. Požadují, aby mladší strojvůdci nemohli jezdit na celostátních a regionálních tratích.

Federaci se nelíbí také to, že vyhláška vznikala bez jejího vědomí; strojvůdci se o ní dozvěděli náhodou při jiném jednání na ministerstvu. Podle Kubaly vedení drah své návrhy pro ministerstvo dopravy se strojvůdci probírat nemusí, diskuse se má odehrát na ministerstvu.

Vyhláška o snížení věku strojvůdců ale už prošla meziresortním řízením. "Resorty s ní souhlasily a měla by v září nabýt účinnosti," řekl Nově mluvčí ministerstva Karel Hanzelka. Strojvůdci chtějí v takovém případě vyhlásit stávku. "Jsme připraveni jít do stávky," řekl televizi prezident Federace strojvůdců Petr Čechák.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK