LN: AČCKA chce prosadit povinné pojištění pro prodejce zájezdů

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) hodlá prosadit zákon, podle kterého by se musel pojistit proti úpadku každý prodejce zájezdu. Stále častěji totiž zájezdy nabízejí například odborové organizace, které se na rozdíl od cestovních kanceláří pojistit nemusejí. Napsaly to dnešní Lidové noviny (LN).

Mluvčí AČCKA Tomio Okamura tvrdí, že bez jakéhokoli pojištění se prodá zhruba deset procent zájezdů. Kupující tak podstupují riziko, že přijdou o investované peníze, aniž by získali nasmlouvané služby. Zájezd také nemají možnost reklamovat. Zájezdy podle Okamury kromě odborářů nabízejí i školy, lékaři, učitelé nebo reklamní agentury. Celkem prý jde o stovky subjektů.

Stále aktivněji podle mluvčího AČCKA prodávají zájezdy právě odborové organizace. "Mají své katalogy a prodávají cesty nejen svým členům, ale také veřejnosti," řekl deníku Okamura.

"Svým klientům ručíme mnohem vyšším majetkem než kdekterá cestovní kancelář. Nějaké pojištění nic nevyřeší," řekl LN šéf železničních odborů Jaromír Dušek. Odborářům prý dal za pravdu i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Železniční odbory se přesto před nedávnem proti úpadku pojistily.

Právě odborářům se podle Okamury podařilo výrazně ovlivnit nedávnou novelizaci zákona o cestovním ruchu. Díky nim prý vypadlo nařízení, že každý prodejce zájezdu, tedy kombinace minimálně dvou služeb, se musí pojistit. Do zákona se tak dostalo jen povinné pojištění pro cestovní kanceláře a přísnější pravidla pro cestovní agentury.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK