Americké akcie vystoupily na nový rekord, dolar ale dál slábne

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. července (ČTK) - Ceny amerických akcií se během pondělního obchodování dál zvyšovaly, a hlavní indexy tak vystoupily na nová maxima. Až do konce ale růst neudržely a ve druhé části obchodování začaly klesat. Na devizovém trhu se dál snižuje kurz dolaru a obchodníci vyčkávají na nový příliš dat a na komentář šéfa centrální banky.

Dow Jonesův index zpevnil o 43,73 bodu a den uzavřel vyšší o 0,31 procenta na 13.950,98 bodu. Během dne se ale dostal až na 13.989,11 bodu, a vystoupil tak na nový rekord. Podobně širší index S&P 500 vystoupil na nový rekord 1555,90 bodu, neudržel ho však a nakonec uzavřel na 1549,52 bodu, takže proti předchozímu závěru o 0,19 procenta klesl.

Ve ztrátě skončil také index Nasdaq Composite, který oslabil o 0,36 procenta na 2697,33 bodu.

Trhu pomohly na nová maxima předpoklady, že nynější sezona zveřejňování hospodářských výsledků ukáže na pokračující růst zisků. Protichůdně ale zapůsobila situace na trhu hypoték pro finančně slabší klientelu, takže se indexy nakonec vydaly dolů.

Oslabovaly například akcie energetických firem, i když ceny ropy jsou velmi blízko maxima. Rozhodující byly obavy, že se mohou snížit marže při výrobě benzinu, takže například akcie ConocoPhillips klesly o více než tři procenta. Předpověď nižších teplot pak poslala dolů ceny zemního plynu a s nimi i ceny akcií firem v tomto odvětví.

"Pro trh to byl špatný den, s výjimkou největších podniků," řekl hlavní analytik společnosti Johnson Illington Advisors Hugh Johnson. Velké podniky podle něj mají největší šanci dosáhnout vysokého růstu zisku, zvlášť jestli působí globálně. Příznivou roli zde totiž hraje slabý dolar.

Na devizovém trhu pokračoval v poklesu dolar, i když jeho ztráty nebyly nijak výrazné. Pro další vývoj bude podle analytiků rozhodující, jak budou vypadat další statistické údaje a co řekne k ekonomice šéf centrální banky Ben Bernanke. Ten bude ve středu ve své pololetní zprávě hovořit o stavu a vyhlídkách největší ekonomiky světa.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3778 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,3786 USD, kde byl v pátek. Vůči japonskému jenu ale klesl na 121,79 ze 121,99 JPY, a podobně euro k jenu oslabilo na 167,84 z předchozího kurzu 168,21 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK