Aktuálně.cz: Podle NSS nelze strhávat dluhy z účtů příbuzných

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. července (ČTK) - Finanční úřady nemohou žádat po bankách, aby jim z účtů rodinných příslušníků lidí dlužících na daních posílaly peníze. A to ani v případě, že by na účtu manželky podnikatele dlužícího na daních byly uloženy jeho peníze. Rozhodl tak Nejvyšší správní soud (NSS), když posuzoval spor mezi Českou spořitelnou a Finančním ředitelstvím pro hlavní město Prahu. Informoval o tom internetový server Aktuálně.cz.

Jde o důležitý verdikt, který je také součástí sbírky rozhodnutí soudu směrodatných pro další podobné případy.

Podle serveru by tak měla skončit nejednotnost soudních rozhodnutí. V praxi totiž dosud padaly různé verdikty. Zatímco část soudů a úřadů rozhodovala tak, že peníze z účtů manželů či manželek dlužníkovi strhnout nejde, druhá část byla přesvědčena o opaku. Podle nich jsou takové peníze společným jměním manželů a není důležité, kdo je majitelem účtu.

Rozdílné posouzení případu vedlo k tomu, že finanční úřad v Praze vyměřil České spořitelně pokutu ve výši sto tisíc korun za to, že odmítla exekuční příkaz kvůli dluhu jednoho z pražských podnikatelů a nezablokovala účet jeho manželky.

Pokutu Finanční ředitelství po odvolání banky snížilo na 30 tisíc korun, spořitelna ale ani se sníženou pokutou nesouhlasila a berní ředitelství zažalovala.

Městský soud v Praze rozhodl ve prospěch banky. Podle soudců měl totiž dluh jenom podnikatel a banka mohla strhnout peníze jedině z jeho účtu.

Berní úředníci neuspěli ani se svým odvoláním u NSS. Senát pod vedením Marie Žižkové sice uvedl, že existují dva různé názory, strhávat peníze z účtů manželů nebo manželek ale není možné. "Strhnutím pohledávky z účtu u peněžního ústavu lze postihnout pouze dlužníka, nikoli jeho manžela či manželku," uvedli soudci.

S bankovním účtem může nakládat jenom jeho majitel, a to podle soudců platí bez ohledu na to, čí jsou peníze na účtu. "Okolnost, že daňový dlužník vložil své peníze na účet manželky, je stejně nevýznamná, jako kdyby na účet vložila peníze jakákoli jiná osoba," dodali soudci.

Spořitelna podle nich postupovala správně. "Banka nepochybila, když nesplnila povinnost uloženou jí exekučním příkazem," rozhodl NSS.

Lidé na daních dluží stále víc a k soudům míří desítky případů měsíčně. Objem daňových nedoplatků loni vzrostl o 3,6 miliardy na 105,4 miliardy, připomněl server.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK