Růst cen průmyslových výrobců v červnu zrychlil na 4,6 procenta

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Růst cen průmyslových výrobců v červnu meziročně zrychlil tempo na 4,6 procenta po květnovém růstu o 4,1 procenta. Jde o nejvyšší meziroční nárůst od dubna 2005. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Ceny zemědělských výrobců vzrostly o 9,1 procenta; proti květnovým 12,1 procenta však jejich nárůst zpomalil.

Meziměsíčně ceny průmyslových výrobců stouply o 0,7 procenta po růstu o 0,6 procenta v květnu.

Významně vzrostly především ceny základních kovů, hutních a kovodělných výrobků, elektřiny, plynu a vody a potravinářských výrobků, nápojů a tabáku (o 3,4 procenta). V žádném odvětví ceny meziročně neklesly.

Meziměsíční tempo růstu cen v průmyslu ovlivnil zejména růst cen v odvětvích koksu a rafinérských ropných výrobků, ostatních nekovových minerálních výrobků a základních kovů, hutních a kovodělných výrobků. Pokles cen zaznamenali statistici v odvětvích dřeva a dřevěných výrobků a textilních a oděvních výrobků.

U zemědělských výrobců byly meziročně vyšší především ceny rostlinných výrobků. Jejich růst o 19,4 procenta ovlivnily zejména vyšší ceny obilovin. Ceny živočišných výrobků klesly o 1,4 procenta.

Oproti předchozímu měsíci se ceny zemědělských výrobců zvýšily o 1,7 procenta. Ceny rostlinných výrobků vzrostly o 2,3 procenta v důsledku vyšších cen brambor, zeleniny a ovoce. Ceny živočišných výrobků se zvýšily o 1,2 procenta.

Ceny stavebních prací vzrostly v květnu meziročně o 3,6 procenta, oproti předchozímu měsíci se zvýšily o 0,5 procenta. Ceny tržních služeb v podnikatelské sféře vzrostly meziročně o 1,5 procenta, oproti dubnu klesly o 0,4 procenta.

V 27 zemích Evropské unie se podle údajů Eurostatu ceny průmyslových výrobců v květnu meziměsíčně zvýšily o 0,2 procenta po růstu o 0,3 procenta v únoru, březnu i dubnu.

mnj jw gcm

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK