Energetická burza zahájila, zatím žádné obchody

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Energetická burza Praha dnes odstartovala obchodování s elektřinou, podle on-line výsledků se však během první hodiny a půl neuskutečnil žádný obchod. Aktuální cena dodávky například na listopad je 49,55 eura (přibližně 1400 korun) za megawatt. To je o zhruba 12 procent více, než kolik platili obchodníci na loňské aukci. Kurzy jsou ve srovnání s lipskou burzou zhruba o jedno až dvě eura vyšší.

V prvních šesti obchodních dnech je na burze možné zobchodovat elektřinu s dodávkami na poslední tři měsíce letošního roku. Analytici ale velký objem obchodů neočekávají, protože většina obchodníků si zajistila dodávky na celý letošní rok už na loňské aukci.

Registrovaný obchodník si tak může například zakoupit dodávky elektřiny na říjen, listopad nebo prosinec. Může si zvolit mezi dodávkami v základním zatížení, tedy po celých 24 hodin, nebo jen ve špičkovém zatížení, od 8 do 20 hodin.

Uzavřením kontraktu se kupující zavazuje k odběru nakoupeného množství elektrické energie na daný měsíc podle diagramu dodávky během dne.

Od 25. července burza nabídne speciální dvouletý produkt na roky 2008 a 2009, který se bude obchodovat zhruba po dobu jednoho měsíce. Na konci srpna přejde burza do standardního režimu, kdy bude nabízet dodávky elektřiny po měsících, čtvrtletích a celých rocích.

Burza mění způsob obchodování s elektřinou v Česku. Místo jednorázových velkoobchodních aukcí, na nichž dosud prodával největší tuzemský výrobce ČEZ část své elektřiny, nabídne průběžný režim obchodování. Analytici se shodují, že tím burza přispěje k průhlednější cenotvorbě. Na rozdíl od aukcí také nebude spojena s "hysterií", že je třeba nakoupit "tady a teď".

Podle předpokladů by na burze mělo obchodovat zhruba 25 společností. Doposud smlouvu uzavřelo deset subjektů. Jsou jimi Pražská energetika, ČEZ, EGL Česká republika, Moravia Energo, PCC Morava-Chem, CARBOUNION BOHEMIA, CZECH KARBON, LUMEN ENERGY, ETC-ENERGY TRADING a V-Elektra.

Zájemce o obchodování musí být držitelem licence Energetického regulačního úřadu, dále musí být subjektem zúčtování u Operátora trhu s energií. Před podpisem smlouvy s burzou se musí ještě dohodnout s některou z clearingových bank na zúčtování obchodů. Těch je v současnosti pět.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK