Síť kontaktních míst Czech Point má být spuštěna od Nového roku

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Síť kontaktních míst Czech Point, která lidem umožní elektronickou komunikaci s úřady, má být spuštěna už od 1. ledna příštího roku. Lidé by tak mohli na obecních úřadech či pobočkách České pošty získat například výpisy z katastru nemovitostí, obchodního rejstříku, rejstříku trestů či živnostenského rejstříku už od Nového roku.

Původně se se vznikem této sítě počítalo až na jaře 2008. Senátoři z hospodářského výboru ale dnes v souladu s postojem ministerstva vnitra jednomyslně doporučili uspíšit účinnost novely, která má vytvoření sítě Czech Point umožnit. Místopředseda hospodářského výboru František Kopecký ČTK řekl, že systém byl úspěšně ověřen na nynějších 30 kontaktních místech a není důvod odkládat spuštění celé sítě.

Síť Czech Point by mělo tvořit asi 1300 obecních úřadů, jejichž seznam podle náměstka ministra vnitra Zdeňka Zajíčka bude obsažen ve vyhlášce. Připojit by se k nim mělo také 2000 poboček České pošty. O zařazení do seznamu budou moci požádat i další obecní úřady, uvedl náměstek.

Pokud Senát změnu na nadcházející schůzi schválí, sněmovna by se příslušnou novelou zákona o informačních systémech veřejné správy znovu zabývala pravděpodobně v srpnu.

Na Czech Pointech lidé získají veškeré údaje, opisy a výpisy, které jsou vedeny v centrálních veřejných evidencích a registrech o jejich osobách, majetku a právech. Jejich prostřednictvím bude mít občan možnost úředně ověřit dokumenty, listiny a podpisy a převést dokumenty do elektronické formy. Dále se bude moci přes Czech Point oficiálně obrátit na kterýkoli úřad veřejné správy, a také získat informace o průběhu řízení, která se ho týkají.

Návrh předpokládá, že za službu Czech Pointu budou lidé platit správní poplatek 50 korun. V individuálních případech ale umožňuje snížení tohoto poplatku, řekl již dříve ministr vnitra Ivan Langer (ODS). Příjem z poplatků bude podle něj směřovat do rozpočtu obcí. Zřízení Czech Pointů má financovat ministerstvo. Náklady na technické vybavení jednoho kontaktního místa odhadl Langer na 76.000 korun během prvních tří let, celkové náklady na provoz Czech Pointů na asi 120 milionů korun.

Sněmovna v rámci novely schválila i úpravu, podle níž budou moci lidé získat výpis z rejstříku trestů elektronickou cestou ze svého počítače, aniž by museli navštívit příslušný úřad. Tato možnost teoreticky existuje už nyní, v praxi ale nefunguje, protože elektronický podpis nutný pro získání výpisu nelze dostatečně ověřit. Nově by proto ministerstvo práce a sociálních věcí mohlo Rejstříku trestů poskytovat identifikační údaje, které vede o občanech. Rejstřík trestů by tak mohl elektronický podpis začít uznávat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK