Google je podle evropských vysokoškoláků ideálním zaměstnavatelem

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 17. července (ČTK) - Americká internetová společnost Google je podle názoru evropských studentů ideálním zaměstnavatelem. Ukázal to průzkum, který na zhruba stovce univerzit v celé Evropě provedla švédská organizace Universum. Dotazovala se 8100 lidí, kteří studují strojírenské obory nebo informační technologie.

Téměř 17 procent dotázaných uvedlo, že právě Google podle nich splňuje představu vysněného zaměstnavatele, u něhož by rádi pracovali. Průzkum se konal od ledna do dubna a pracovníci výzkumné společnosti se dotazovali studentů posledních ročníků studia.

Universum se průzkumem na evropských vysokých školách zabývá od roku 1995 a výsledek, kterého dosáhl Google, je podle ní velkolepý. Google totiž hned v prvním roce, kdy ho výzkumníci zařadili mezi 130 firem, z nichž mohli studenti vybírat, sesadil z první příčky americkou společnost IBM.

Google se v letošní anketě objevil díky tomu, že ho studenti v předchozím průzkumu nejčastěji uváděli jako alternativu k tomu, z čeho mohli oficiálně vybírat. Google začal studenty a čerstvé absolventy technických oborů na evropských vysokých školách aktivně oslovovat s nabídkou zaměstnání teprve v loňském roce.

Jako druhý nejlépe hodnocený zaměstnavatel je mezi dotázanými studenty německý výrobce sportovních vozů Porsche, který si o dvě příčky polepšil. O tři místa vzhůru se posunula italská automobilka Ferrari, takže se dostala na třetí příčku. Až čtvrtá letos skončila IBM, následována konsorciem EADS, které vyrábí letadla Airbus.

Na šestém místě skončila automobilka BMW a sedmý je koncern Siemens. Osmá příčka patří německému výrobci automobilů Audi, devátá je společnost Sony a desítku firem, které splňují představy o ideálním zaměstnavateli, uzavírá finský výrobce mobilních telefonů Nokia.

Google je v Evropě oblíbenou destinací také pro studenty obchodních škol, kteří ho umístili na čtvrté místo. Z 6700 studentů, kteří v průzkumu odpovídali, jich ale nejvíce za ideálního zaměstnavatele považuje americkou poradenskou společnost McKinsey. Druhá skončila další poradenská společnost Boston Consulting a třetí je francouzská kosmetická skupina L'Oréal.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK