Nečas: Firmy by mohly mít za kratší úvazky pro rodiče nižší odvod

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Firmy a instituce by mohly mít v budoucnu nižší odvody, pokud umožní rodičům dětí do 12 let pracovat na částečný úvazek. Klesnout by jim mohly o tři či čtyři procentní body. Nyní zaměstnavatelé odvádějí 35 procent z hrubé mzdy zaměstnance. Stejnou úlevu by měly firmy i tehdy, pokud by na částečné úvazky přijaly pracovníky nad 55 let či postižené. Zvažuje to ministr práce Petr Nečas (ODS). Dnes to řekl novinářům.

Podíl částečných úvazků je v Česku podle ministra zatím "extrémně nízký". Na pár hodin denně chodí do práce jen asi pět procent zaměstnanců. Nečas uvedl, že v některých vyspělých zemích si tak vydělává zhruba pětina pracovníků a dokonce tři čtvrtiny matek malých dětí. Nejsilnější motivací k zavádění částečných úvazků by podle ministra mohly být právě ekonomické výhody.

Vedle nich se vláda chystá prý odstranit i administrativní bariéry, které rozšíření kratší pracovní doby brzdí. Jednou z překážek může být to, že je nutné platit zdravotní pojištění z minimální mzdy bez ohledu na skutečný výdělek, míní Nečas.

Částečné úvazky nemají ale jen své zastánce. Podle jejich kritiků často zaměstnavatelé chtějí po člověku, který má pracovat méně hodin, stejnou práci jako za osmihodinovou dobu za méně peněz. Při dlouhodobějším využívání zkráceného úvazku člověk také odvádí méně na důchodové pojištění. Pokud by takto pracoval několik let, hrozí mu, že bude mít nižší penzi. Zkrácený úvazek kvůli péči o potomky se týká především žen, o malé děti se totiž obvykle starají matky. Ženy přitom již nyní mívají mnohem nižší důchody než muži.

Ministr ČTK řekl, že tento problém by mohlo řešit společné důchodové pojištění manželů. Rodiči, který by pečoval o dítě, by případné snížení kompenzovalo. Nečas uvedl, že možnosti společného důchodového pojištění se nyní analyzují.

K rozšiřování částečných úvazků se údajně nestaví nadšeně ani ministerstvo financí. Lidé, kteří pracují kratší dobu, dostávají menší plat a odvádějí státu méně. To by mohlo znamenat výpadek příjmu pro státní rozpočet. Nečas s tímto názorem ale nesouhlasí. Podle něj by naopak mohlo práci najít víc lidí. "Částečný úvazek není alternativa k plnému úvazku. Je to alternativa k tomu nemít práci vůbec," dodal ministr.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK