Čerpací stanice Jet provozuje od července Lukoil CR

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Společnost Lukoil Czech Republic začala od počátku července provozovat síť čerpacích stanic Jet. Informovala o tom společnost Lukoil v tiskové zprávě. Lukoil koupil stanice Jet od společnosti ConocoPhilips Czech Republic na konci loňského roku.

Generálním ředitelem nové firmy se stal Nazim Sulejmanov, který současně řídí aktivity ruské nadnárodní společnosti Lukoil ve střední a východní Evropě. "Od našeho obchodního partnera jsme vše převzali, stanice i sídlo. Viditelné změny se veřejnost dočká až po změně tváře čerpacích stanic," uvedl Suleymanov. Dodavatelé ani spotřebitelé podle něj bezprostředně nic nepoznají. Ke změně označení, vizáže a k přejmenování čerpacích stanic, dojde v průběhu dvou let.

Čerpacích stanic Jet je v ČR 44. Vlastníkem Lukoil CR je ruská nadnárodní ropná a plynárenská společnost Lukoil. Americká společnost ConocoPhilips má ve společnosti Lukoil dvacetiprocentní podíl.

Společnost ConocoPhilips prodala firmě Lukoil vedle čerpacích stanic v ČR také 156 benzinek v Belgii, 49 ve Finsku, 30 v Maďarsku, 83 v Polsku a 14 na Slovensku. Finanční podmínky transakce nebyly zveřejněny.

Lukoil produkuje 1,8 milionu barelů ropy denně. V Rusku má čtyři rafinerie, které jsou schopné zpracovat celkem 750.000 barelů ropy denně. Mimo Rusko vlastní rafinerii na Ukrajině, v Bulharsku a Rumunsku s celkovou kapacitou 200.000 barelů ropy denně.

Veřejných pump bylo ke konci loňského roku v ČR celkem 2223. Největší počet připadá na Benzinu, na druhém místě skončila OMV s 219 čerpacími stanicemi. Čepro mělo 197 stanic, čtvrtý byl Shell se 164 stanicemi. Agip měl 78 čerpacích stanic, Esso a Jet provozovaly obě po 44 čerpacích stanicích. Slovnaft prodává pohonné hmoty u 30 čerpacích stanic.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK