Dow Jonesův index poprvé překonal hranici 14.000 bodů

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. července (ČTK) - Americké akcie v úterý díky příznivým statistikám a firemním ziskům zahájily obchodování růstem na další rekord. Nejsledovanější Dow Jonesův index se tak poprvé v historii dostal nad hranici 14.000 bodů. Hlavní americké akciové indexy šplhají na rekordy již čtvrtý den po sobě.

Index 30 předních amerických společností překonal 14.000 bodů v první půlhodině obchodování a dostal se zatím na 14.002,60 bodu. Od dobytí hranice 13.000 jej tak dělí jen 57 dní. Podobně rychle rostl index naposledy za internetové horečky konce 90. let; po ní však následoval prudký propad a hospodářská recese.

Americké akcie od jara stabilně rostou s pomocí zpráv o firemních fúzích a akvizicích, růstu firemních zisků a díky poměrně příznivému vývoji ekonomiky. Ta po slabém prvním čtvrtletí podle analytiků nyní zrychluje růst a spotřebitelé ji pohánějí svými nákupy i přes vyšší ceny energie a potíže na hypotečním trhu. Dnešní statistické údaje ukázaly mírnou inflaci výrobních cen a oživení průmyslové výroby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK