Koruna opět mírně oslabila vůči euru i dolaru

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Česká měna odpoledne ztratila ranní zisky a oslabila vůči euru i dolaru. Mírné znehodnocení dnes postihlo i ostatní měny regionálního trhu. Koruna se k 16:30 obchodovala za 28,28 Kč/EUR, její kurz k dolaru byl 20,52 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

"Koruna se dnes po ranním posílení vrátila odpoledne ke slabým hodnotám z dnešní noci. Důvodem je chování nadnárodních hráčů, kteří své spekulace financují korunou," uvedl analytik Next Finance Vladimír Pikora.

Dnes zveřejněná data Českého statistického úřadu o červnových cenách v průmyslu, které vzrostly o 0,7 procenta, povedou podle Pikory k tomu, že ČNB příští týden zvýší hlavní úrokové sazby. Ceny v průmyslu byly letos v červnu o 4,6 procenta vyšší než loni.

"V pozadí meziměsíčního růstu cen stála především drahá ropa. S tím, jak roste světová ekonomika, budou mít i další ceny surovin tendenci růst," vysvětlil Pikora.

Na okolních trzích měny buď mírně oslabovaly nebo stagnovaly. Na této situaci nezměnila nic ani slova polského centrálního bankéře o zvyšování úrokových sazeb. Podle Pikory budoucí růst sazeb pomůže zlotému dosáhnout v létě nového rekordu k euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK