Řežábek: ČNB by mohla tento měsíc zvýšit úroky na 3 pct

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Česká národní banka by na zasedání bankovní rady tento měsíc mohla zvýšit hlavní úrokovou sazbu o čtvrtinu procentního bodu na tři procenta, nejvýše za téměř pět let. Agentuře Reuters to řekl člen rady Pavel Řežábek.

Řežábek uvedl, že kvůli rekordně vysokému úrokovému rozdílu vůči světovým měnám je koruna zranitelná, což mluví pro včasné zvýšení sazeb. Vyslovil se však proti "agresivní" sérii zvyšování úroků; tu naznačují někteří jiní členové rady, jež analytici nazývají protiinflačními "jestřáby".

ČNB zvýšila základní sazbu v květnu o čtvrt bodu na 2,75 procenta a toto zvýšení bylo první za osm měsíců. České úroky jsou nyní nejnižší v celé Evropské unii; základní sazba eurozóny je na čtyřech procentech a čeká se její další růst.

Podle Řežábka bude nyní důležité, jak bude vypadat nová prognóza inflačního vývoje. Ta současná předpokládá růst inflace, přitom skutečnost ji v tom podle ČNB ještě překonává. "Lze říci, že ve všech cenových okruzích jdou ceny nahoru a jsou vyšší, než předpokládá prognóza," uvedl na konci června guvernér ČNB Zdeněk Tůma. Podle ekonomů by meziroční inflace měla z červnových 2,5 procenta stoupnout postupně až nad tři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK