ODS připravila dvě varianty daňových změn

17.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. července (ČTK) - Občanští demokraté dosud nemají zcela jasno v tom, jak by podle nich měla vypadat vládní reforma daní. Expertní skupina ODS připravila dvě varianty daňových změn. Obě počítají se snížením daně z příjmu na 19 procent pro firmy i zaměstnance. Vládní návrh devítiprocentní snížené sazby daně z přidané hodnoty přitom zachovávají. Návrhy se ale liší ve způsobu výpočtu daní a v tom, jak rychle by daně snižovaly. Řekl to poslanec Michal Doktor, který daňový tým ODS vede.

"Nadále platí obě dvě varianty. Obě mají stejnou váhu. Povedou se o nich ještě jednání," řekl Doktor. Rozpočtové i sociální dopady obou modelů již zná, protože dnes od ministerstva financí převzal podrobné propočty obou variant. Oproti vládní předloze obě snižují daně pro zaměstnance i podniky o zhruba dvě procenta.

Kromě první varianty, která počítá se snížením daní od začátku příštího roku, ale ODS pracuje ještě s návrhem, který změny rozkládá do dvou kroků v roce 2008 a 2010. Druhý model je vládnímu návrhu bližší také v tom, že daň z příjmu fyzických osob vypočítává z takzvané superhrubé mzdy, která zahrnuje i sociální a zdravotní pojištění. Zatímco cílový efekt obou variant je podle Doktora stejný, dvoukroková varianta by podle něj způsobila výrazně menší výpadek příjmů v rozpočtu.

Jasné podle Doktora je, že ODS nebude v rámci daňových úprav měnit vládní záměr na stanovení stropu odvodů na sociální a zdravotní pojištění pro lidi s nadprůměrnými příjmy. Odklad tohoto kroku měl v rozpočtu částečně nahradit ztráty, které by přineslo snížení daní z příjmu na 19 procent v příštím roce. Vedení ODS se ale proti tomuto způsobu rozpočtového šetření postavilo. "Vzhledem k vyjádření členů výkonné rady, je nemožné dále uvažovat s variantou odkladu zastropování sociálního a zdravotního pojištění," řekl dnes Doktor. Sám prý odklad nenavrhoval, a nemá proto s tímto závěrem problém.

Propočty daňových návrhů ODS nyní podle Doktora dostanou ekonomičtí ministři a členové expertního týmu ODS. Připojí se k nim také návrhy sociální a zdravotní skupiny ODS. Konkrétní jednání s koaličními partnery ale podle Doktora začnou až v srpnu.

Sněmovna se má pozměňovacími návrhy k reformě zabývat od 14. srpna. Pozice nejsilnější vládní strany přitom do poslední chvíle zřejmě nebude úplně jasná. "Myslím, že v tom čase zhruba tří týdnů uzraje definitivně návrh v ODS, ale nechci předjímat," řekl Doktor. ODS podle něj do jednání může jít s dvěma návrhy, ale i s jedním.

Podle analytika HVB Bank Pavla Sobíška by snížení daní z příjmu firmám i zaměstnancům na 19 procent od příštího roku oproti vládnímu návrhu znamenalo výrazný propad v daňových příjmech, bez ohledu na případné zrušení některých odečitatelných položek.

Dosavadní vládní návrh počítá u zaměstnanců sice s patnáctiprocentní sazbou, ale ze superhrubé mzdy, tedy mzdy navýšené o odvody zaměstnavatele na pojistné. Skutečné zdanění by v takovém případě činilo zhruba 23 procent. Firmám chce kabinet snížit daně na 19 procent až od roku 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK