Privatizace Alitalie v troskách, Air One odstoupila

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Milán 18. července (ČTK) - Italský letecký přepravce Air One odstoupil v noci na dnešek z tendru na koupi nejméně 39,9 procenta domácí vlajkové letecké společnosti Alitalia. Privatizace ztrátové firmy je tak před pondělní uzávěrkou pro závazné nabídky v troskách.

Po odstoupení Air One zůstává jediným zájemcem o Alitalii americký investiční fond MatlinPatterson, jehož dosavadní aktivitu v přípravných jednáních však italský ministr dopravy Alessandro Bianchi označil za téměř nulovou. "Celá privatizace prakticky zkrachovala, protože jediný věrohodný uchazeč odstoupil," řekl Mauro Rossi, šéf jedné z odborových skupin fungujících v Alitalii.

Ministerstvo financí to odmítlo komentovat. Vyjádření premiéra Romana Prodiho agentury zatím nesehnaly. Komentář odmítla i firma MatlinPatterson, od níž nyní málokdo očekává, že podá závaznou nabídku.

Nezdar v privatizaci Alitalie by pro Prodiho vládu znamenal významnou porážku. Vláda oznámila tendr před sedmi měsíci poté, co předchozí snahy o ozdravení společnosti selhaly.

Air One zdůvodnila svůj krok tím, že vláda během příprav na tendr změnila a zhoršila podmínky prodeje. Dodala však, že zájem o Alitalii neztrácí a bude sledovat další vývoj. Za stanovení příliš omezujících podmínek prodeje kritizovali vládu i jiní. Air France, která je dlouhodobým obchodním partnerem Alitalie, uvedla, že za takových podmínek nemá o koupi podílu zájem.

Podle analytiků je bez privatizace ohroženo přežití vlajkového přepravce. Firma potřebuje k provozu další finanční injekci, snaha o vládní pomoc by se však setkala s tvrdým odporem Evropské komise.

Alitalia nebyla od roku 1999 schopna vytvořit zisk. Stát má v Alitalii 49,9 procenta akcií a vláda naznačila, že v případě potřeby tento podíl prodá celý. Podnik tíží vysoké náklady i požadavky odborářů, kterým se nelíbí plány propouštění a další úspory.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK