Tabákové firmy bojují ve sněmovně o výši daní

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Velké tabákové firmy se snaží přesvědčit poslance, aby změnili připravovanou novelu zákona o spotřebních daních, která má od příštího roku přinést další zdražení cigaret. Navrhují takové změny, které by poškodily především jejich konkurenci. Píše to Mladá fronta Dnes. Největší výrobce cigaret v Česku Philip Morris navrhuje vyšší zdanění tabáku, firma Imperial Tobacco chce vyšší odvody za prémiové značky.

Ostatní velcí cigaretoví hráči se do války podle dostupných informací nezapojují a podporují současný návrh. Podle něj by cigarety, levné i drahé, zdražily od příštího roku zhruba o čtyři koruny.

Philip Morris navrhuje, aby se daň z tabáku, který je dnes na stejné množství zdaněn méně než cigarety, zvýšila o třetinu na 1600 korun za kilogram z navrhovaných 1200 korun. Čtyřicetigramový balíček tabáku by tím z dnešních zhruba šedesáti korun podražil na více než devadesát korun.

Firma Imperial Tobacco, která kromě cigaret Moon, West či Davidoff vyrábí na světě nejprodávanější tabák na balení cigaret Drum, vytvořila protinávrh, se kterým podle MfD obchází poslance. Podle něj by se měla zvýšit víceprocentní sazba daně, což by dopadlo na cenu prémiových značek jako třeba Marlboro z kutnohorské dílny.

Své návrhy obhajují obě firmy pečlivě připravenými argumenty. Philip Morris odkazuje na autority jako Světová zdravotnická organizace, která podle něj tvrdí, že by tabák měl být zdaněn jako cigarety. Šéf Imperial Tobacco Kamil Provazník naopak připomíná, že tabák kouří chudší skupiny obyvatelstva a na ně by jeho zdražení dopadlo nejvíce. A navíc by stát na větším zdanění dražších cigaret získal více.

Za snahou Philipa Morrise stojí i fakt, že s postupným zvyšováním daní a cen cigaret stále více lidí utíká k levnějším značkám nebo k balení cigaret z tabáku, připomíná MfD. Posledních pět let podíl kutnohorského výrobce na trhu s cigaretami klesá, podle čísel, které má MfD k dispozici, je nyní pod šedesáti procenty.

Otázka je, nakolik se tabákovým firmám podaří poslance přesvědčit. "Setkali jsme se už se všemi možnými stanovisky a návrhy na změny," řekl MfD poslanec ODS Michal Doktor s tím, že ODS se chce držet původního návrhu a sazbami už nehýbat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK