Interspar dostal za porušování zákona pokutu půl milionu Kč

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 18. července (ČTK) - Pražský úřad práce uložil obchodnímu řetězci Interspar za porušení zákazu diskriminace a za další pochybení pokutu 500.000 korun. Interspar po uchazečích o zaměstnání vyžadoval vyplnění osobního dotazníku, v němž museli lidé odpovídat na otázky týkající se rodinného stavu a počtu dětí, což je v rozporu se zákonem, sdělila ČTK Jana Koukalová z programu Garde Ekologického právního servisu.

Úřad práce při kontrole údajně odhalil i nesrovnalosti v evidenci zaměstnaných osob se zdravotním postižením a zjistil, že řetězec nedodržel všechny zákonné podmínky pro zaměstnávání cizinců.

Interspar podle zjištění úřad práce porušil zákon o zaměstnanosti opakovaně. Ani dříve uložené pokuty za porušení právních předpisů nesplnily svůj účel, konstatoval podle EPS úřad. V odůvodnění svého rozhodnutí úřad práce dále uvedl, že neshledal žádnou polehčující okolnost, za které byly právní předpisy porušeny.

Inspektoráty práce zjistily loni podle dřívější zprávy EPS v prodejnách 13 obchodních řetězců 187 druhů prohřešků vůči pracovněprávním předpisům.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK