EK: Státní pomoc pro GE při přebírání Agrobanky byla v pořádku

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel 18. července (zpravodaj ČTK) - Evropská komise dnes ukončila dlouholeté vyšetřování společnosti GE Money Bank (bývalá GE Capital Bank) kvůli převzetí Agrobanky. Nucený správce v roce 1998 prodal zdravou část Agrobanky koncernu General Electric za půl miliardy korun a Česká národní banka do nově vzniklého finančního ústavu vložila 20 miliard korun. Podle komise takové jednání bylo v pořádku, přestože ve své době vzbuzovalo podezření.

"Po posouzení takové státní podpory komise dospěla ve svém rozhodnutí k závěru, že Agrobanka nebyla schopná obnovy bez zásahu státu a že tehdy použitelné pokyny společenství o státních podporách určených k záchraně a restrukturalizaci podniků v obtížích byly dodrženy, zejména protože banka byla prodána cestou otevřeného, bezpodmínečného a transparentního nabídkového řízení," uvedla EK.

Evropská komise státní pomoc šetřila celkem čtyři roky. Brusel sice usoudil, že většina tehdejší státní pomoci už neměla účinnost po vstupu ČR do Evropské unie v roce 2004, ale pojal podezření nad některými neomezenými nároky. Komise zkoumala především tu část smlouvy, která by mohla českou vláda přinutit ke zpětnému odkupu části aktiv Agrobanky.

Bankovní sektor v České republice se v 90. letech potýkal s problémem klasifikovaných úvěrů. Vláda pak začala rizikové úvěry bank přebírat a poskytla řadu garancí, aby zachránila banky před kolapsem. Zároveň tak připravovala polostátní banky na prodej do rukou silných zahraničních vlastníků.

Agrobanka kdysi mívala přes 330 poboček, v roce 1996 jí však došly peníze a nakonec ji před bankrotem musela zachránit Česká národní banka. Ta ji v roce 1998 rozdělila na dvě části. Zdravou část prodala a zbytek se rozhodla zlikvidovat.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK