Světová letiště loni odbavila rekordní počet cestujících

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ženeva 18. července (ČTK) - Letišti na celém světě v loňském roce prošlo rekordních 4,4 miliardy cestujících. Ve srovnání s předchozím rokem se počet cestujících zvýšil o 4,8 procenta. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Mezinárodní rada letišť (ACI). Nárůst počtu cestujících zaznamenaly tři čtvrtiny letišť.

Členy organizace jsou provozovatelé 1640 domácích a mezinárodních letišť ze 178 zemí. Počet odbavených nákladů podle ACI loni vzrostl o 3,6 procenta na 85,6 milionu tun.

Nejvytíženějším letištěm podle počtu cestujících zůstalo loni letiště v Atlantě. Prošlo jím téměř 85 milionů cestujících. Následovalo letiště O'Hare v Chicagu se 77 miliony a londýnské letiště Heathrow, které odbavilo 67,4 milionu cestujících.

Na počátku letošního roku Mezinárodní asociace letecké dopravy IATA oznámila, že počet cestujících na zahraničních trasách stoupl o 5,9 procenta. Počet přepravených nákladů stoupl o 4,6 procenta. Čísla ACI nabízejí širší obrázek stavu osobní a nákladní letecké přepravy, protože pokrývají stovky menších letišť zaměřených pouze na domácí přepravu i velká mezinárodní letiště, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK