Vláda schválila návrh novely mediálních zákonů

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Vláda dnes schválila návrh novely mediálních zákonů, který má podle jeho autorů odblokovat nástup nových digitálních televizních stanic, zbrzděný zejména soudními spory kolem udělování licencí. ČTK to během jednání vlády řekla její mluvčí Jana Bartošová.

Pokud návrh schválí v tomto znění i sněmovna, senát a podepíše prezident, v Česku může začít vysílat šest nových stanic. Po vypnutí analogového vysílání pak stát otevře trh všem zájemcům o provozování TV kanálů v zemském digitálním vysílání, v němž bude prostor pro 35 a možná až dvojnásobek stanic včetně těch současných. Sněmovna se podle dostupných informací bude novelou zabývat zřejmě na své srpnové mimořádné schůzi.

Návrh mimo jiné počítá s udělením kompenzačních licencí Nově a Primě za to, že se dobrovolně vzdají práv na své analogové kmitočty platná do roku 2017 a 2018. Bez uvolnění analogových kmitočtů přitom nevznikne prostor pro další nové digitální stanice.

Součástí návrhu je i návrat reklamy do programu České televize, která podle současného zákona může reklamu vysílat pouze do konce tohoto roku. Výnosy z reklam na ČT budou rozděleny na dvě části. Jedna půjde na fond kinematografie, větší částka pak na podporu digitalizace v podobě například budování vysílačů či na financování informační kampaně.

Kompenzační licence podle návrhu schváleného vládou získá i šest stanic Febio TV, TV Barrandov, TV Pohoda, Óčko, Z1 a RTA, kterým loni v dubnu udělila licence Rada pro rozhlasové a televizní vysílání. Vinou soudních sporů vyvolaných neúspěšnými žadateli o tyto licence o ně ale těchto šest stanic na podzim přišlo. Licence bude platit do doby vypnutí analogového vysílání, poté stát otevře trh všem a také těchto šest stanic bude moci požádat o licenci na další dobu.

Stát chce udělovat licence pro zemské digitální vysílání všem, kdo o to požádá. Obdobně je tomu již nyní u licencí pro satelitní a kabelové vysílání. Kde budou po vypnutí analogu stanice vysílat, to už bude záležet na jejich domluvě se zemskými, satelitními, kabelovými či internetovými operátory.

Digitální zemské vysílání (zkráceně DVB-T) v následujících měsících a letech zcela nahradí současné letité analogové, které lidem nabízí čtyři programy ČT1, ČT2, Novu a Primu. Evropská komise doporučuje členům EU vypnout poslední analogový vysílač do roku 2012, Český telekomunikační úřad navrhuje říjen 2010.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK