IPS Alpha zahájila u Žatce provoz

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Žatec (Lounsko) 18. července (ČTK) - Japonský producent LCD panelů pro ploché televizní obrazovky, IPS Alpha, zahájil provoz na první výrobní lince v závodě v průmyslové zóně Triangle u Žatce. Vedení firmy novinářům zpřístupnilo výrobní prostory v nové hale a také zázemí pracovníků. Firma nyní zaměstnává 639 lidí, z toho 120 technicko-hospodářských pracovníků. Do konce roku by se měl jejich počet zvýšit na 1500 osob.

Během července a srpna firma přejde na dvousměnný, pokud přijme dostatek zaměstnanců i třísměnný provoz. "Při náboru pracovníků se soustřeďujeme na zdejší region, zatím nemáme problémy. Pokud bychom v budoucnu pocítili, že zájem o práci u nás ochabuje, zaměřili bychom se i na jiné lokality, případně bychom nabídli místa cizincům," řekla novinářům vedoucí personálního oddělení IPS Alpha Jana Hassmannová.

Mezi zaměstnanci IPS Alpha převažují obyvatelé Lounska, jichž je 41 procent, dalších 34 procent mužů a žen dojíždí z Chomutovska. Mostečtí se podílejí na celkovém počtu zaměstnanců pětinou. Průměrná mzda dělníka činí 16.600 korun, jako bonus vedení firmy nabízí i dotovanou dopravu na pracoviště, jídlo či dny dovolené navíc. Průměrná mzda v Ústeckém kraji dosáhla 17.449 korun, na Lounsku je to ale výrazně méně.

Výroba panelů vyžaduje čisté prostředí. Většina zaměstnanců tak musí používat speciální overaly a kukly na hlavu. Výrobní haly jsou klimatizovány na 20 až 22 stupňů Celsia. "Overal mi nevadí, je vzdušný, zvykl jsem si. Díky klimatizaci se cítíme dobře," řekl jeden ze zaměstnanců firmy.

IPS Alpha je strategickou aliancí tří renomovaných firem: Hitachi, Panasonic a Toshiba. V žatecké zóně investuje přes 2,6 miliardy korun, postupně zaměstná až 2000 lidí.

Podnikatelský plán IPS Alpha počítá s výrobou 200.000 kusů LCD displejů měsíčně, dodávat je bude výrobcům televizorů s plochou obrazovkou Hitachi, Panasonic a Toshiba. Hitachi staví závod v sousedství IPS Alpha v zóně Triangle, Panasonic vyrábí v Plzni a Toshiba v Polsku.

Zóna Triangle o rozloze 360 hektarů, která leží na rozhraní Mostecka, Lounska a Chomutovska, patří společně se severomoravskými Nošovicemi a západočeským Chebem ke strategickým průmyslovým zónám. Ústecký kraj společně se státem vydá na její přípravu 2,5 miliardy korun.

Ústecký kraj vykazuje už od 90. let nejvyšší míru nezaměstnanosti v zemi. V červnu dosáhla 11,9 procenta, práci hledalo 51.776 dosažitelných uchazečů. Všech lidí bez práce, tedy i nemocných a žen na mateřské, bylo 54.598.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK