Vláda chce změnit Českou poštu na a.s. do konce příštího roku

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Vláda schválila svůj záměr přeměnit státní podnik Česká pošta na akciovou společnost, a to do konce příštího roku. Novinářům to řekl ministr vnitra Ivan Langer. Privatizace České pošty byla jedním z bodů vládního prohlášení koaliční vlády Mirka Topolánka.

"Podle materiálu, který vláda schválila, byl uložen ministerstvu vnitra jako zakladateli státního podniku Česká pošta úkol provést transformaci a předložit transformační projekt do 31. prosince 2008," uvedl ministr. "Vyplývá z toho, že během roku a půl bude Česká pošta, státní podnik, transformován na akciovou společnost stoprocentně ve vlastnictví státu," podotkl.

Bude proto založen řídící výbor, jehož členy budou zástupci ministerstva financí, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva vnitra, úřadu vlády a České pošty.

Česká pošta provozuje 3400 poboček a je s 37.500 pracovníky jedním z největších zaměstnavatelů v zemi. Od minulého roku podnik prochází vnitřní restrukturalizací z provozního modelu na obchodní a zákaznicky orientovanou společnost.

V loňském roce klesl České poště kvůli jednorázovým účetním operacím zisk před zdaněním téměř o dvě třetiny na 331 milionů korun. Bez započtení operací, které souvisejí s přechodem na akciovou společnost, by státní firma skončila s miliardovým ziskem. Celkové tržby se zvýšily o čtyři procenta na 18,5 miliardy korun. Rostly přitom zejména příjmy z poštovního provozu a z obstaravatelské činnosti.

Pošta loni doručila 900 milionů listovních zásilek a 26 milionů balíků. Do druhého dne firma doručila 94 procent zásilek, což je o dva procentní body méně než v roce 2005.

Pošta se zároveň musí připravit na úplnou liberalizaci trhu, která však přijde o něco později, než se původně navrhovalo. Evropský parlament před týdnem podle očekávání schválil odložení liberalizace poštovního trhu z roku 2009 na rok 2011. Povětšinou státní pošty tak nejspíš ztratí monopol na zásilky do 50 gramů až o dva roky později, než se původně uvažovalo. V některých zemích včetně Česka to však bude až o čtyři roky později, tedy v roce 2013. K celé věci se musí ještě vyjádřit členské státy EU.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK