Koruna mírně posílila na 28,23 Kč/EUR a 20,45 Kč/USD

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Česká měna mírně posílila proti oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru se koruna posunula na 28,23 Kč/EUR, kde stála před 17:00. Vůči dolaru zpevnila na závěrečných 20,45 Kč/USD, k čemuž ji pomohl pokles americké měny na světových trzích. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Proti úterý byla dnes koruna o pár haléřů silnější, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Celkově však byl kurzový vývoj opět klidný. Ostatní regionální měny se dnes podle něj žádného jednoznačného trendu nedržely, slovenská koruna posílila, maďarský forint v podstatě stagnoval, polský zlotý naopak mírně ztratil.

V pozadí pohybu kurzu nelze hledat zprávy z české ekonomiky, ale jen globální toky spekulativního kapitálu, upozornila analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Pohyb kurzu prý sice nebyl žádný prudký pohyb. "Je ale zřejmé, že z většího nadhledu má kurz již od prvního prázdninového dne tendenci se posouvat ke stále silnějším hodnotám. Totéž předpokládáme i pro další dny," podotkla.

Dolar oslabil na 1,3808 USD/EUR. Americká měna oslabila po výrocích šéfa americké centrální banky Fed Bena Bernankeho, který řekl, že nevidí udržitelné zmírnění inflace a že problémy na realitním trhu by se mohly zhoršit, poznamenal analytik Patria Finance Tomáš Vlk.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK