Senát schválil odklad nového systému úrazového pojištění

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Start nového systému úrazového pojištění, kdy má odškodňování za pracovní úraz a nemoc z povolání převzít od dvou komerčních pojišťoven stát, čeká přinejmenším odklad. Počítá s tím novela, kterou se Senát rozhodl poslat k podpisu prezidentovi.

Zatím platná norma předpokládá, že stát se pojištění ujme již od ledna 2008, vláda ale navrhla změnu o dva roky odložit a znovu otevřít debatu o tom, jaký model úrazového pojištění vlastně zvolit. Odklad zajišťuje právě uvedená novela.

Kabinet svůj návrh zdůvodnil mimo jiné tím, že Česká správa sociálního zabezpečení (ČSSZ), která má agendu převzít, potřebuje na přípravu víc času. ČSSZ už spravuje nemocenské a důchodové pojištění, a pokud má převzít i úrazové pojistné, potřebuje víc peněz a další zaměstnance, uvedl kabinet.

Nyní zaměstnavatelé platí úrazové pojištění jedné ze dvou pojišťoven určených zákoníkem práce - Kooperativě nebo České pojišťovně. Situaci již dříve kritizovala Evropská unie, která navrhla dvě řešení - buď do systému zahrnout všechny pojišťovny, nebo převést pojištění na stát. Vláda připustila, že odklad nového systému prodlouží dobu, po kterou nebude české právo v souladu s legislativou EU. Jde však prý o dočasný stav.

Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) již dříve řekl, že státem organizované úrazové pojištění je legitimní model, současný zákon ho ale podle něj nezaručí. "Pokud ... bude v praxi aplikován od 1. ledna příštího roku, tak to bude znamenat výrazné problémy a výraznou diskreditaci systému úrazového pojištění," uvedl při červnovém projednávání ve sněmovně.

Existují podle něj tři možnosti, jak pojištění upravit. Jednou z nich je zvolit státní model, ale připravit ho lépe. Další variantou je komerční model, ale liberalizovaný, to znamená pustit na trh víc než dvě pojišťovny. Třetí možností je podle Nečase pověřit provozováním úrazového pojištění zdravotní pojišťovny.

Ve sněmovně uspěl kabinet se svým návrhem na odklad jen těsně, protože opozice je proti a tvrzení autorů novely odmítá. V Senátu mají ale vládní strany pohodlnou většinu a tomu odpovídal i výsledek hlasování. Horní komora nakonec odhlasovala, že se novelou nebude zabývat, což ale v praxi znamená, že předloha míří k posouzení prezidentovi.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK