Dolar po komentáři šéfa americké centrální banky oslabil

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Kurz dolaru se na devizových trzích ve světě začal opět snižovat a dolů mu částečně pomohl šéf americké centrální banky Ben Bernanke. Ten řekl, že problémy na realitním trhu se zřejmě udrží delší dobu a nelze vyloučit, že se ještě nezhorší. Dolaru pak nepomohla ani slova o trvajícím riziku inflace.

V 18:00 SELČ se dolar k euru prodával v kurzu 1,3806 USD, a dále tak oslabil z předchozích 1,3784 USD, kde byl ve středu. Na paritě s japonským jenem klesl na 121,84 ze 122,26 JPY, a podobně euro k jenu kleslo na 168,21 z předchozího kurzu 168,52 JPY.

Dolar se ještě nevzpamatoval z problémů, s nimiž se v USA potýká část hypotečního trhu, a kvůli nimž se před pár dny ocitl na minimu vůči euru. Na další minimum americká měna spadla v noci na dnešek, kdy její kurz klesl až na 1,3830 USD.

"Ta slova dolaru rozhodně nesvědčí a nahrávají jeho poklesu. Centrální banka není připravena snížit sazby, ale to, že Bernanke zmírnil rétoriku ve vztahu ke zvyšování sazeb jasně naznačuje, že strach už mají i činitelé centrální banky," řekla hlavní analytička společnosti Forex Capital Markets Kathy Lienová.

Bernanke také řekl, že americká ekonomika letos poroste tempem 2,25 až 2,5 procenta, zatímco na příští rok počítá s růstem 2,5 až 2,75 procenta. V předchozí předpovědi počítal s výraznějším růstem.

"Moc lidí si šampaňské neotevře. Mají strach, protože to vypadá, že každou chvíli bouchne něco velkého," shrnul náladu na trhu analytik Dixon Fung ze společnosti MG Financial. Hlavní akciové indexy jsou nyní na nových rekordech, což také přispívá k nervozitě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK