Americké akcie po výstupu na rekord prudce klesají

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. července (ČTK) - Americké akcie po úterním výstupu na nový rekord oslabují a po komentáři šéfa centrální banky ke stavu a vyhlídkám ekonomiky se jejich propad ještě zrychlil. Hlavní příčinou problémů jsou i nadále obavy z toho, že problematická část hypoteční trh začne ovlivňovat i další ekonomické činnosti.

Ve 12:00 EDT (18:00 SELČ) se Dow Jonesův index pohyboval kolem 13.840 bodů a proti předchozímu závěru ztrácel asi jedno procento. V úterý přitom na okamžik vystoupil až na 14.021,95 bodu a poprvé v historii se dostal nad 14.000 bodů.

Širší index S&P 500 si odepsal také asi jedno procento a kolem poledne byl na 1536 bodech. Nejhůře ze všech tří indexů si vede Nasdaq Composite se ztrátou 1,2 procenta na 2679 bodů.

Před finančním výborem Sněmovny reprezentantů dnes s pololetním projevem o stavu a vyhlídkách ekonomiky předstoupil šéf centrální banky Ben Bernanke. Ten řekl, že problémy na realitním trhu se zřejmě udrží déle než původně předpokládal, takže ekonomika letos proti dřívějším odhadům poroste pomaleji.

Na technologický sektor nepříznivě zapůsobily firmy Intel a Yahoo!, které v úterý zveřejnily hospodářské výsledky. Akcie těchto podniků výrazně oslabily, protože vyhlídky nejsou ani u jedné z firem takové, jak investoři očekávali. Intel sice výrazně zvýšil zisk, ale kvůli cenové válce s rivalem AMD mu klesly marže, které jsou pro ziskovost firem klíčové.

Špatné zprávy přinesla také investiční banka Bear Stearns. Ta se potýká s problémy ve svých dvou hedgeových fondech, které zaznamenaly značné ztráty kvůli špatným investicím na trhu realit a hypoték. Banka uvedla, že podpoří jen jeden fond a dnes dodala, že ani v jednom fondu mnoho peněz nezbylo. Na řadu investorů tak čekají jen bezcenná aktiva.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK