Senátu se nelíbí reforma cukerného pořádku

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. července (ČTK) - Senátorům se nelíbí způsob, jakým chce EU reformovat výrobu cukru. Dnes přijali usnesení, v němž vyjádřili znepokojení hlavně nad nepoměrem, v jakém členském země odevzdávají kvóty na cukr. Zvolené řešení navíc považují za nesystémové. Pozitivně naopak hodnotí to, že Evropská komise chce u případného lineárního krácení kvót na cukr zohlednit ty členské státy, jejichž kvóta se snížila v důsledku toho, že se jí podniky vzdaly.

Reforma výroby cukru počítá s tím, že kvůli vyšší konkurenci bude do budoucna nutné postupně snižovat vnitřní ceny i výrobu cukru. EU se rok od roku snaží snižovat produkci systémem kvót, plošně chce snížit jeho výrobu o pět milionů tun. Pokud cukrovarníci přidělené kvóty vrátí, získají za ně značné peníze. Producenti se loni vzdali asi 1,5 milionu tun kvót, letos podle EK hodlají odevzdat kvóty asi jen na 700.000 tun.

Česko ale nepovažuje tento systém za spravedlivý, protože již přišlo o zhruba čtvrtinu své cukerné kvóty a za to zaplatilo cenu v podobě zrušení řady cukrovarů. Ještě v 80. letech v Česku bylo zhruba 52 cukrovarů, zatímco v současnosti jich je sedm. Řada států, včetně těch největších, však žádnou kvótu na cukr ještě neodevzdala a svůj cukerný průmysl ani nerestrukturalizovala.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič (ODS) dnes senátorům řekl, že debata na radě ministrů zemědělství a rybolovu členských zemí EU je pro ČR "ne zcela nadějná", protože Česko jako tradiční čistý vývozce cukru v této debatě nenachází spojence. Ujistil však, že bude i nadále diskutovat se zeměmi, které jsou v podobné situaci, a bude se snažit vyjednat s nimi spojenectví vůči návrhu unie. Usilovat chce rovněž o to, aby budoucí vzorec snižování kvót na výrobu cukru více zohledňoval již odevzdané kvóty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK