ČT: Družstvo na Sedlčansku prý pozdě likviduje mrtvá prasata

18.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sedlčany 18. července (ČTK) - Obyvatele Prosenické Lhoty na Sedlčansku obtěžuje zápach z místního velkochovu prasat zemědělského družstva Kosova Hora. Lidé si stěžují také na volně ležící uhynulé kusy zvířat a chtějí se obrátit na ministerstvo zdravotnictví a na Středočeský kraj. Družstvo obvinění odmítá, mršiny prý včas likviduje. Uvedla dnes Česká televize (ČT).

V areálu velkochovu leží podle obyvatel obce mrtvá nafouknutá prasata i několik dní. Šíří se z nich zápach, kolem létají hejna much. Obyvatelé proto sepsali petici, situaci však se starostou obce Stanislavem Vybíralem řešit nechtějí, protože zastává vedoucí funkci v zemědělském družstvu, uvedla ČT.

Podle státní veterinární správy by mrtvá zvířata měl chovatel skladovat v prostorách, které jsou nepřístupné lidem a volně žijícím zvířatům. Úhyn by měl chovatel nahlásit okamžitě, asanační podnik pak musí do 24 hodin mršiny odstranit.

Vedoucí družstva Kosova Hora Vladimír Vaněk ČT řekl, že uhynulá zvířata jsou odvážena v tom samém dni. Výjimku prý tvoří případy, kdy zvíře uhyne o víkendu nebo když prasat uhyne více najednou a firma je nestihne odvézt.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK