Vláda chystá zákon umožňující trestat firmy

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Vláda připravuje zákon, který by umožňoval trestat firmy za podvody v účetnictví, korupci, ničení přírody nebo terorismus. Píšou to Hospodářské noviny. Dosud za podobné činy hrozí postih jen majitelům a zaměstnancům. Podnik by podle chystaného předpisu čekala pokuta nebo dokonce úplné zrušení.

Návrh se podle deníku blíží předloze o trestní odpovědnosti firem, která ležela ve sněmovně před třemi lety. Opoziční ODS ji tehdy spolu s lidovci odmítla jako nepřípustný zásah do českého práva. Nový návrh se objevil pod sílícím tlakem ze zahraničí, aby Česko začalo pomocí zákonů účinně potírat praní špinavých peněz, uplácení a terorismus, píšou HN.

"Jde o to, dostát mezinárodním závazkům. A když už takový zákon máme mít, ať tedy u nás přinese co největší efekt," vysvětlil deníku náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. Zákon by podle něj vyjmenovával jen určité typy trestných činů. "Byla by to zřejmě ta nejhůře stíhatelná hospodářská kriminalita," upřesnil náměstek.

Na rozdíl od minulé předlohy z dílny ČSSD firmy nemají trestat soudy, ale úřady, podobně jako v Itálii, Řecku nebo částečně v Německu. K soudu se firma bude moci odvolat proti jejich rozhodnutí. Které úřady rozhodovací pravomoc dostanou, zatím není jasné.

Sociálním demokratům se taková úprava spíše nelíbí. "Postihovat firmy ve správním a ne trestním řízení může být cesta, ale přijde mi polovičatá. Pořád si myslím, že by to soudy zvládly mnohem účinněji," řekl deníku expert ČSSD Jeroným Tejc.

Česko je v současnosti v trestání firem v Evropě výjimkou; většina ostatních zemí včetně Slovinska, Polska nebo Maďarska ho umožňuje. České vlády jsou proto už dlouho kritizovány za nedodržování úmluvy Rady Evropy o korupci.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK