Americké akcie ve středu klesly

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 19. července (ČTK) - Americké akcie ve středu oslabily po úterním výstupu na nové rekordní maximum. Nálada na trhu byla ovlivněna obavami z negativních dopadů potíží na hypotečním trhu na zbytek ekonomiky Spojených států.

Dow Jonesův index se snížil o 0,38 procenta na 13.918,22 bodu poté, co se v úterý poprvé v historii dostal nad hranici 14.000 bodů. Širší index Standard & Poor's 500 klesl o 0,21 procenta na 1546,17 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite o 0,47 procenta na 2699,49 bodu.

Šéf americké centrální banky (Fed) Ben Bernanke ve středu uvedl, že problémy na trhu nemovitostí v USA se zřejmě udrží delší dobu a mohou způsobit, že americká ekonomika se zatím bude potýkat s relativně slabším růstem.

Počáteční prudký pokles na trhu později zmírnil růst velkých energetických společností. Ropný gigant Exxon Mobil posílil o 2,3 procenta poté, co cena americké lehké ropy stoupla o 1,4 procenta na více než 75 dolarů za barel.

Největší světový výrobce léků Pfizer nicméně oslabil o 2,3 procenta, protože jeho čtvrtletní hospodářské výsledky zaostaly za očekáváním analytiků. Výrobce čipů Intel se kvůli neuspokojivým výsledkům propadl dokonce o 4,8 procenta.

Na devizovém trhu se americký dolar kvůli výrokům šéfa Fedu držel v blízkosti rekordního minima vůči euru. "Bernankeho slova jsou pro dolar jasně nepříznivá," uvedla analytička Kathy Lienová ze společnosti Forex Capital Markets.

V závěru středečního obchodování se euro vůči dolaru prodávalo za 1,3790 USD. Zůstalo tak zhruba na úrovni z úterního večera a v blízkosti rekordního maxima 1,3830 USD, na které se vyšplhalo v noci na středu. Vůči japonskému jenu dolar oslabil o 0,2 procenta na 121,95 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK