Japonské akcie zpevnily, zájem byl o finanční služby

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Tokio 19. července (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se ve čtvrtek zvyšovaly a zájem byl především o podniky, které nabízejí finanční služby spotřebitelům. Velký vliv zde mají hlavně spekulace o fúzích a konsolidaci sektoru, předpoklady pokračujícího růstu zisků ale pomohly rovněž výrobcům léků.

Index Nikkei 225 zpevnil o 100,99 bodu a obchodní den uzavřel vyšší o 0,56 procenta na 18.116,57 bodu. Širší index Topix si připsal 0,53 procenta na 1768 bodů.

Cenné papíry poskytovatelů finančních služeb začaly zpevňovat v poslední hodině obchodování, kdy informované zdroje uvedly, že firmy Promise a Sanyo Shinpan jednají o sloučení. Pokud by se spojily, vznikl by v tomto odvětví největší subjekt na japonském trhu.

Kromě finančních společností a farmaceutických podniků se zájem investorů soustředil na akcie firem s vysokým potenciálem růstu zisku. To je případ ocelárny Nippon Steel, jejíž akcie si připsaly asi 4,7 procenta. Na rekordu se ocitly také akcie JFE Holdings, kde investoři spoléhají na příznivá data o hospodaření podniku.

Na devizovém trhu opět slábnul dolar, který reagoval na slova šéfa americké centrální banky Bena Bernankeho. Ten v pololetní zprávě před členy finančního výboru Sněmovny reprezentantů řekl, že problémy na trhu bydlení se zřejmě udrží delší dobu, a že v důsledku toho americká ekonomika poroste pomaleji.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával v kurzu 1,3786 USD, a mírně tak zpevnil z předchozích 1,3817 USD, kde byl ve středu. Během noci se však pohyboval nad 1,38 USD/EUR. Na paritě s japonským jenem zpevnil na 121,95 z předchozích 121,72 JPY, zatímco kurz eura vůči jenu se prakticky nezměnil a činil 168,17 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK