Maloobchodní tržby se v květnu zvýšily o 6,3 pct

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 19. července (ČTK) - Maloobchodní tržby vzrostly v květnu meziročně o 6,3 procenta. Po dubnovém zvýšení tržeb o osm procent se tak růst cen zpomalil. Proti předchozímu měsíci vzrostly tržby obchodníků o 0,6 procenta. Rozhodující podíl na přírůstku měly specializované prodejny potřeb pro domácnost, ostatního nepotravinářského zboží a nespecializované prodejny s převahou potravin. Oznámil to Český statistický úřad.

Po očištění o sezónní vlivy a pracovní dny vzrostly tržby ve srovnání s předchozím rokem reálně o 7,1 procenta, tedy stejně jako v dubnu. Sezónně neočištěné tržby za nepotravinářské zboží vzrostly meziročně o 7,8 procenta a za potraviny o čtyři procenta.

K celkovému růstu přispěly nejvíce specializované prodejny elektroniky, elektrických přístrojů, stavebnin, nábytku a dalšího zboží pro domácnost, ostatního nepotravinářského zboží a nespecializované prodejny s převahou potravin. Nejrychleji rostly tržby v prodejnách potřeb pro domácnost, dále pak v prodejnách textilu a obuvi a ostatního nepotravinářského zboží. V členění podle velikosti se nejlépe dařilo podnikům s 50 až 99 zaměstnanci, kde se tržby zvýšily o 9,4 procenta.

Meziměsíčně se tržby za potraviny zvýšily o 0,7 procenta, za nepotravinářské zboží vzrostly o 0,5 procenta.

V ubytování a stravování se sezónně neočištěné tržby zvýšily meziročně reálně o 0,3 procenta, z toho ve stravovacích zařízeních o 0,9 procenta. V ubytovacích zařízeních tržby o procento klesly. Ve srovnání s předchozími měsíci letošního roku růst tržeb zpomalil.

V maloobchodě včetně motoristického segmentu vzrostly sezónně očištěné tržby meziměsíčně o 0,8 procenta, meziročně se neočištěné tržby zvýšily o sedm procent. V samotném motoristickém segmentu se tržby zvýšily meziročně o 8,6 procenta, z toho za prodej a opravy motorových vozidel o 12,3 procenta a za prodej pohonných hmot o 2,5 procenta.

V celé Evropské unii tržby v maloobchodě meziročně po očištění o pracovní dny vzrostly o 1,8 procenta, meziměsíčně naopak klesly o 0,1 procenta. Podle dostupných údajů Eurostatu rostly tržby nejvíce v Lotyšsku, kde se příjmy obchodníků zvýšily o 24,3 procenta. Následovaly Litva s 16,5 procenta, Estonsko s 15,2 procenta a Slovensko s 9,9 procenta. Pokles tržeb naopak zaznamenali v Lucembursku, a to o 9,9 procenta, dále v Dánsku, Německu, Portugalsku, Belgii a Rakousku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK