Čínská ekonomika zrychlila růst na 11,9 pct

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Peking 19. července (ČTK) - Čínská ekonomika ve druhém čtvrtletí meziročně vzrostla o 11,9 procenta, což je nejrychlejší tempo za posledních 11 let. Uvedla to statistický úřad země. Čína už v prvním čtvrtletí rostla tempem 11,1 procenta a uváděla, že musí růst zchladit, jinak jí hrozí přehřátí. Nová statistika potvrzuje, že Čína dál nabírá tempo navzdory snaze vlády zajistit jí mírnější a stabilnější růst.

Příliš rychlé tempo růstu podle analytiků znamená, že vláda téměř jistě přijme další opatření, která by se měla snažit o zmírnění tempa. Čína v předchozích čtyřech letech rostla více než desetiprocentním tempem a nyní je uprostřed pátého rekordního roku. Zanedlouho patrně předstihne Německo a bude mít třetí největší ekonomiku na světě.

"To je naprosto ohromující. Měli bychom očekávat, že zvýší úrokové sazby nebo požadavky na výši minimálních rezerv," řekl analytik nizozemské banky ING v Singapuru Tim Condon.

Ještě před pár týdny se očekávalo, že růst HDP bude ve druhém čtvrtletí nižší než na začátku roku a odhady se pohybovaly kolem 10,8 procenta. Nové údaje ale přiměly analytiky, aby odhady na celý letošní rok podrobili revizi. Americká investiční banka Goldman Sachs po zveřejnění statistiky z dneška zvýšila odhad celoročního růstu na 12,3 procenta, JP Morgan Chase předpovídá růst o jeden procentní bod slabší. Obě banky dosud předpovídaly růst HDP na rok 2007 v rozsahu 10,8 procenta.

Statistický úřad zveřejnil vedle HDP také údaje o inflaci, která v červnu vystoupila na 4,4 procenta. Dostala se tak nejvýše za téměř tři roky, i když ještě v květnu činila 3,4 procenta. Vláda po zveřejnění údajů přiznala, že inflace je nyní pro Čínu vážný problém a za jednoho z viníků označil silný růst cen obilí a vepřového masa.

Růst čínské ekonomiky je nyní nejsilnější od posledního čtvrtletí 1995. V tom roce hrubý domácí produkt Číny vzrostl o 10,9 procenta po růstu 13,1 procenta v roce 1994. Nynější růst o 11,9 procenta lze ale podle některých ekonomů i tak považovat za stratosférický. "To samozřejmě na úřady vyvíjí ještě větší tlak, aby urychleně stanovily další strategii," podotkl ekonom banky Standard Chartered v Hongkongu Tchaj Chuej.

Čína za poslední rok zvýšila základní úroky a někteří ekonomové tvrdí, že další takový krok by mohl přijít už v pátek. V minulosti si takový krok téměř vždy vynutil pokles akciového trhu, dnes ale čínské akcie překvapivě setrvávají blízko předchozích hodnot. Nejdříve sice měly snahu oslabovat, ale později většinu ztrát smazaly.

Hlavní index čínských akcií loni zpevnil skoro o 130 procent a v růstu pokračoval i na začátku letošního orku. Dostal se až nad 4300 bodů a ještě před koncem pololetí zpevnil asi o 60 procent. Po mělké korekci se ustálil kolem 3900 bodů, kde je s menšími výkyvy několik týdnů. Dnes se pohybuje v blízkosti 3912 bodů a ztrácí asi 0,4 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK