Ryanair začne pravidelně létat z Brna do Barcelony

19.07.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 19. července (ČTK) - Letecká společnost Ryanair začne koncem října provozovat pravidelnou linku z Brna do Gerony, která leží asi 100 kilometrů od Barcelony. Letouny Boeing 737-800 s kapacitou 189 cestujících budou z brněnského letiště odlétat čtyřikrát týdně. V prvním roce provozu firma předpokládá přepravení více než 60.000 cestujících, řekl novinářům manažer marketingu společnosti pro střední Evropu Tomasz Kulakowski. Ryanair v současné době létá z Brna jednou denně do Londýna.

Cena jízdenky bude začínat na 300 korunách včetně tax a poplatků, v závislosti na termínu objednání. Průměrná cena se pohybuje kolem 41 eur (1160 korun). Letenky na první spoje jsou již v prodeji na internetových stránkách společnosti. Ta svým zákazníkům garantuje nejnižší ceny v Evropě. "Pokud někdo najde levnější tarif u jiné společnosti, dostane od nás dvojnásobek rozdílu těchto cen zpátky," řekl Kulakowski.

Společnost si od zavedení linky slibuje výrazný nárůst turistů ze Španělska. Tímto cestovním ruchem by podle Kulakowskiho mohlo vzniknout až 160 pracovních míst v Brně a okolí, především v ubytování a dopravě.

Kromě linky do Londýna mají Brňané možnost pravidelného leteckého spojení s Prahou a od 22. července nově také s Moskvou. Pravidelná linka do Mnichova skončila letos v březnu. Její provozovatel nebyl spokojen s vytížeností linky, málokdy překročila 50 procent.

Ryanair je největší nízkonákladovou leteckou společností v Evropě. Ve 26 lokalitách provozuje 502 leteckých spojení. Ryanair zaměstnává na celém světě 4500 lidí. V aktuálním fiskálním roce podle svých odhadů přepraví 52 milionů pasažérů.

Evropský parlament minulý týden rozhodl, že klienti všech aerolinek v EU musí mít v budoucnu vždy k dispozici přesné informace o konečné ceně letenek, která bude zahrnovat i veškeré poplatky. Nová pravidla pro zveřejňování leteckých tarifů se zaměří zvláště na internetový prodej letenek a zasáhnou také nízkonákladové dopravce, kteří často inzerují nízké ceny, aniž by do nich dodatečné poplatky zahrnuli.

Poslanci tak chtějí zabránit klamání spotřebitelů, kteří si často přepravce vybírají podle inzerovaných nízkých cen a teprve později zjistí, že ve skutečnosti musejí zaplatit mnohem více. Všechny aerolinky by totiž musely povinně uvádět úplnou konečnou cenu letenky, tedy včetně letištních tax, palivových příplatků, rezervačních poplatků, daní a nejrůznějších provizí. Pokud návrh schválí i jednotlivé členské státy unie, mohl by v platnost vstoupit ještě koncem tohoto roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK