Euro: Tendr na auditora mýtného systému napadly dva subjekty

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Proti podmínkám výběrového řízení na auditora tuzemského mýtného systému podaly námitky Sdružení pro dopravní telematiku ČR a rakouský expert na mýtné systémy Michael Bibaritsch z firmy Prime Consulting Services. Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) proto tendr dosud neuzavřelo. Informoval o tom server Euro Online. Do soutěže se přihlásil jediný zájemce, společnost Logica CMG.

"Až se tyto dvě záležitosti podaří vypořádat, nic by už nemělo bránit uzavření nové smlouvy," řekl serveru mluvčí ŘSD Jan Hoření. Nový auditor by měl od října na dálnicích a rychlostních silnicích ověřovat účinnost mýtného systému, který provozuje rakouská firma Kapsch. Smlouva s vítězem tendru má být podle dřívějších informací serveru uzavřena na pět let, předpokládaný objem zakázky je 130 milionů korun.

Rakušan Bibaritsch podle Euro Online výběrové řízení napadl i u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Svůj podnět však později stáhl. "Složil kauci, jak zákon předepisuje, ale posléze jsme od něj obdrželi dopis, v němž nám oznámil, že návrh na přezkoumání soutěže nepodá a požádal o vrácení kauce. Vyrozuměli jsme z toho, že vše je v pořádku a v tuto chvíli nevidíme důvod, proč bychom se tou soutěží měli zabývat," řekla serveru místopředsedkyně ÚOHS Jindřiška Koblihová.

Ověřování funkčnosti mýtného systému nyní zajišťuje společnost Eltodo dopravní systémy. Logica audit prováděla nejprve dočasně z pověření ministerstva dopravy, v dubnu se stala subdodavatelem firmy Eltodo, se kterou ŘSD uzavřelo smlouvu do konce letošního září.

Výsledky nezávislého měření úspěšnosti výběru mýtného jsou důležité pro ministerstvo dopravy. Právě od čísel, která zjistí nezávislý auditor, se odvíjí výše odměny pro firmu Kapsch. Podle smlouvy Kapsch při poklesu úspěšnosti pod 95 procent má zbytek do této hranice doplatit ze svého, naopak při výběru nad 95 procent si může nechat polovinu z vybrané částky.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK