ČOI objevila na trhu nebezpečné dudlíky a skládačky

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká obchodní inspekce objevila na tuzemském trhu nebezpečné dudlíky pro kojence, pískací hračky a dětské skládačky, které obsahují ftaláty, anebo mohou způsobit dětem udušení. ČOI proto zakázala prodej těchto hraček. ČOI zároveň varuje před kočárkem, ve kterém si děti mohou snadno zranit ruce. ČTK dnes informaci získala na internetových stránkách ČOI.

Testy v laboratořích prokázaly vyšší obsah ftalátů, než povolují normy, v sadě plastových pískacích ryb Benn!ny, které byly vyrobené v Hongkongu. Ftaláty mohou u dětí vyvolat alergické reakce a hormonální poruchy. Šidítko pro kojence zase podle odborníků obsahuje sirnatany, které podobně jako ftaláty mohou dětem způsobit alergii. Dudlíky byly vyrobené v Německu a mají označení Nr. 25533 a číslo jejich šarže je 054734.

U dvou dětských puzzle LXT 1125 No.D1 a LXT 2193 No.331 odborníci zjistili, že jejich igelitový obal je velmi tenký. "Tenká plastová fólie může přilnout na ústa a nos dítěte, a zabránit mu tak v dýchání. Zjištěný nedostatek představuje vysoké riziko nebezpečí pro děti," uvedla ČOI. Skládačky byly vyrobené v Číně.

ČOI zakázala prodej také polského dětského kočárku Pati Sport Kombi 1290 Free, protože v otvorech jeho konstrukce mohou dětem snadno uvíznout prsty. "Může to způsobit vážné riziko zranění," varovala ve zprávě ČOI.

V loňském roce ČOI na tuzemském trhu objevila 27 druhů hraček, které mohou být dětem nebezpečné. Do evropského systému rychlého varování Rapex loni ČOI nahlásila 11 hraček, u kterých odborníci toto riziko vyhodnotili jako vysoké.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK