Akcie na burze po propadech vzrostly

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Tuzemské akcie se dnes na pražské burze vzpamatovaly z drtivých výprodejů a posílily. Ještě v odpoledních hodinách akcie ztrácely, ale poté přišla nečekaná podpora v podobě snížené úrokové sazby z USA, tedy z místa, které kvůli krizi svého hypotečního trhu černé období burz způsobilo. Hlavní index akcií PX zpevnil o 2,11 procenta na 1688,1 bodu, když v předešlých třech dnech propadl o zhruba 7,3 procenta. Výsledky ČTK převzala z burzy.

"Český trh namířil směrem vzhůru poté, co americká centrální banka (Fed) snížila diskontní sazbu," popsal dění obchodník firmy Patria Finance Martin Stuchlík. Napětí na kapitálových trzích ale zřejmě není u konce. "Reakce trhu je sice bouřlivá, ale není jisté, jestli vydrží. Záležet bude na tom, zda opatření Fed bude dostatečné na normalizaci situace na finančních trzích," doplnil analytik České spořitelny Ľuboš Mokráš.

Z obratu nejvíce těžily akcie petrochemického holdingu Unipetrol ziskem 5,38 procenta na 274,3 koruny. Akcie realitní skupiny Orco si polepšily o 4,42 procenta na 2814 korun a akcie energetické společnosti ČEZ, největšího podniku na trhu, vyrostly o 4,26 procenta na 1038 korun. Obchodní aktivita byla na české poměry znovu výjimečná a investoři celkem zobchodovali akcie za více než 9,5 miliard korun.

Obchody s cennými papíry:

- akcie 9,520 miliardy Kč

- dluhopisy 1,653 miliardy Kč

- certifikáty a deriváty 30,2 milionu Kč

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK