Koruna klesla o dvacetník na 27,74 Kč/EUR

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Česká měna ztratila velkou část svých čtvrtečních zisků. Během dne oslabila o téměř dvacet haléřů na 27,74 Kč za euro, kde stála po 17:00. Naopak vůči dolaru mírně posílila na závěrečných 20,52 Kč/USD. Vyplývá to z informací serveru Patria Online.

Koruna ve čtvrtek posílila o téměř 40 haléřů a kurzem pod 27,50 Kč/EUR dosáhla nejsilnějších hodnot od počátku letošního ledna.

Po prakticky celotýdenním posilování domácí měny se trend v závěru týdne zastavil. Koruna dokonce část svých předchozích zisků vymazávala, uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Tomuto vývoji podle něj pomohl nečekaný krok americké centrální banky Fed, která rozhodla o snížení diskontní sazby o půl procentního bodu.

Zpráva o snížení sazby Fed zasáhla světové finanční trhy jako blesk z čistého nebe, dodala analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Jde podle ní o poselství nejmocnější centrální banky světa finančním trhům zasaženým hlubokou krizí důvěry. Prvotní reakcí na snížení sazeb již bylo a ještě bude další oslabení dolaru k euru. Naopak koruna k dolaru posílí, dodala.

Podaří-li se situaci opravdu zklidnit, má koruna šanci své zisky v nadcházejícím týdnu dále smazávat, doplnil Vejmělek. Pokud se však kurzu nepodaří vrátit nad technickou rezistenci 27,93 Kč/EUR, testování historicky nejsilnější korunové úrovně zůstane pravděpodobnou variantou. Prolomení 27,93 Kč/EUR by ale umožnilo návrat kurzu směrem k 28,20 Kč za euro, odhadl.

Obchodníci měli podle analytiků v minulých dnech velké obavy z útlumu americké ekonomiky a z rozšíření problémů na americkém hypotečním trhu do zbytku světa. Většinou se proto přikláněli k obchodům s méně rizikovými nízkoúročenými měnami a bezpečnými vládními dluhopisy, zejména americkými. To v posledních dnech prospívalo kurzu dolaru vůči euru.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK