Pražská burza má za sebou nejhorší letošní týden

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 17. srpna (ČTK) - Pro pražskou burzu se stal uplynulý týden nejčernějším obdobím roku. Tuzemské akcie vlivem celosvětového úprku investorů z rizikovějších investic ztratily půdu pod nohama a výsledkem panických prodejů byl v pouhých třech dnech propad cen o více než sedm procent, což byla více než polovina zisku trhu od počátku roku. Za celý týden akcie podle indexu PX přišly o 3,57 procenta na 1688,1 bodu, vyplývá ze statistik.

Nejcitovanějším zdrojem nervozity zůstal americký trh hypoték, jehož problémy se již přelily na jiné kontinenty. Situaci začaly řešit uvolněním prostředků centrální banky.

Nejvíce překvapivým krokem k uklidnění bylo snížení diskontní úrokové sazby v americké ekonomice a následná slova šéfů americké centrální banky Fed. "Jedná se o výrazný posun v prohlášení představitelů Fed, kteří tak prvně uznali velkou závažnost problémů trhu s rizikovými hypotékami," poukázal finanční analytik společnosti Fio Josef Novotný.

Nejhlouběji seslala v tuzemsku prodejní vlna akcie mediální skupiny CME. Ty odepsaly 9,5 procenta na 1669 korun. Cenné papíry textilní společnosti Pegas sestoupily o 7,1 procenta na 704 korun. Výrazně byly postiženy i emise odvětví bank a realit. Akcie firmy Orco spadly o 6,4 procenta na 2814 korun a akcie Komerční banky přišly o 5,4 procenta na 3801 korun.

Ani zveřejnění dvouciferného růstu čistého zisku na nový rekord nepomohlo akciím energetické skupiny ČEZ k růstu a výsledkem byl sestup o 2,3 procenta na 1038 korun. Nejlépe z předních akcií globální nervozitu zvládly akcie operátora Telefónica O2, jež si pohoršily o 0,9 procenta na 572,1 koruny.

Obchody s akciemi se ve vzrušivé atmosféře takřka nezastavily a výsledkem byl málo vídaný týdenní objem 27,4 miliardy korun. V minulém týdnu obchody vykázaly již letos nadprůměrných 21,5 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK