SZPI zjistila zvýšený obsah dioxinů u šesti vzorků guarové gumy

17.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brno 17. srpna (ČTK) - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odebrala tento týden od šesti domácích firem 23 vzorků indické gumy Guar, označované jako zahušťovadlo E 412, u níž hrozí riziko kontaminace toxickými dioxiny. Analýzy prokázaly nadlimitní obsah dioxinů u čtyř vzorků od společnosti Arnaud Česká z Kralup nad Vltavou a dvou vzorků odebraných pražské firmě Brenntag. Tyto firmy budou muset dodávky této látky ekologicky zlikvidovat nebo vrátit dodavateli, řekla ředitelka kanceláře SZPI Daniela Kolejková.

Doporučený limit stanovený pro dioxiny v potravinách je 0,75 pikogramu na gram, naměřené hodnoty u pozitivních vzorků se pohybovaly od 1,3 do 3,1 pikogramu.

Až do dnešního dne inspekce všem firmám, od nichž odebrala vzorky, dočasně zakázala uvádět podezřelé šarže látky E 412 do oběhu. "Toto opatření je nyní u těch firem, jejichž vzorky vyhověly daným limitům, zrušeno," dodala Kolejková.

Kontaminované potravinářské zahušťovadlo E 412 od firmy India Glycols dovezla z Indie do Evropy švýcarská společnost Unipektin. Látka se dostala i do Česka. V množství zhruba 1900 kilogramů ji dovezla Agrana Fruit Bohemia z Kaplic na Českokrumlovsku. Úřadům se již podařilo zajistit 580 kilogramů samotné látky. Na základě upozornění se pak dosud vrátilo asi 50 tun ovocné báze vyrobené s použitím závadné přísady, tedy asi 60 procent celkového množství.

Ministr zemědělství Petr Gandalovič na úterní tiskové konferenci připustil, že část dodávky byla pravděpodobně zkonzumována ve výrobcích uvedených na trh před varováním českých úřadů prostřednictvím evropského Systému rychlého varování pro potraviny a krmiva (RASFF).

SZPI od té doby pozastavila ve spolupráci s generálním ředitelstvím cel jakoukoliv distribuci podezřelé látky E 412 z Indie bez ohledu na výrobce. V minulých dnech vydala také několik upozornění na domácí i zahraniční potraviny, u kterých hrozila kontaminace dioxiny.

Kontrolu svých výrobků prováděly také samy firmy používající indickou guaranovou gumu. Zvýšený obsah dioxinů dnes například u čtyř svých výrobků odhalila společnost Hügli Food ze Zásmuk na Kolínsku. Firma začala ve spolupráci se SZPI výrobky okamžitě stahovat z trhu, řekl jednatel firmy Miroslav Mudra.

E 412 - nepolymerovaná guma Guar je povolená přídatná látka, která se používá při výrobě potravin jako zahušťovadlo, například do ovocných bází v jogurtech nebo do pečiva.

Dioxiny jsou vysoce toxické a karcinogenní látky, které se velmi pomalu rozkládají. Představují tak velké riziko pro životní prostředí. Jsou nerozpustné ve vodě, naopak se dobře váží na tukové tkáně v lidském těle.

Barviva, ochucovadla, zahušťovadla a další přídatné látky v potravinách, takzvaná éčka, lidskému zdraví podle Fóra zdravé výživy neškodí. Kritici "éček" ale oponují, že bezpečnost přídatných látek je ve studiích ověřena pro jednu dávku na den, lidé jich ale snědí více. Testy neprověřují ani jejich souhrnný dopad a jaký mají vliv při celoživotním užívání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK