Americké akcie díky zásahu Fedu výrazně oživily

18.08.2007 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 18. srpna (ČTK) - Americké akcie na konci týdne výrazně vzrostly s podporou nečekaného rozhodnutí americké centrální banky (Fed) snížit diskontní sazbu. Zásah měl zlepšit napjatou situaci na úvěrovém trhu, která hrozí podkopat celou ekonomiku. Krok Fedu však vedl k oslabení kurzu dolaru, protože centrální banka naznačila, že je připravena snížit i základní mezibankovní sazbu.

Přední newyorský index Dow Jones v závěru stoupl o 1,82 procenta na 13.079,08 bodu. Technologický trh Nasdaq posílil o 2,2 procenta na 2505,03 bodu a zažil nejlepší den za poslední rok. Za celý týden však Dow Jones kvůli předešlým ztrátám klesl o 1,2 procenta a Nasdaq ztratil 1,6 procenta.

Fed před otevřením trhu nečekaně snížil svou diskontní sazbu, za niž půjčuje peníze komerčním bankám, o půl procentního bodu na 5,75 procenta, aby uklidnil otřásající se finanční trhy. Akciové burzy v minulých dnech prudce klesaly ve strachu ze šíření problémů na americkém trhu s rizikovými hypotékami v USA a z jejich dopadů na globální ekonomický růst.

Během dne byl růst ještě výraznější; později však investoři využili zisků a některé akcie prodávali. Nejvýrazněji vzrostly akcie bank a makléřských firem, které v minulých dnech doplatily na strach z úvěrové krize nejvíce. Rostly i akcie hypotečních firem, které jsou v centru nynějších potíží.

Dolar po zákroku Fedu klesal. Snížení úroků a předpoklad budoucí redukce hlavní sazby sráží atraktivnost americké měny mezi investory. Fed navíc signalizoval, že finanční otřesy mohou mít vliv na zpomalení ekonomiky.

Dolar k euru na konci newyorského obchodování klesl na 1,3489 USD ze čtvrtečního závěru 1,3414 USD. Oslaboval také proti měnám s vysokými úroky jako australský a novozélandský dolar, které v minulých dnech prudce klesaly. Proti japonskému jenu, který v otřesech posledních dní získával nejvíce, však dolar stoupl na 114,25 JPY z předchozích 113,80 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK